Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

LIC asi iebilst pret reorganizāciju; pamatojums nepārliecina deputātus

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) darbinieki nav mierā ar Veselības ministrijas (VM) plāniem reorganizēt LIC un uzskata, ka šādas pārmaiņas negatīvi ietekmēs infekcijas slimību uzraudzību.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijā otrdien notika asa viedokļu apmaiņa starp LIC un VM pārstāvjiem, un līdz galam apmierināti ar VM argumentāciju centra likvidēšanai nebija arī komisijas deputāti, kuri izteica vēlmi piedalīties turpmākajās VM darba grupas sēdēs, kas izstrādā LIC reorganizācijas plānu.

VM jau pērnā gada nogalē nolēma no 1.aprīļa reorganizēt LIC, tā funkcijas sadalot starp Rīgas Austrumu slimnīcu un jaunveidojamo Slimību kontroles un profilakses centru.

"Šis lēmums nav pēkšņs – tam ir vēsture jau no 2004.gada, jo tolaik izstrādātais struktūrplāns paredzēja LIC iekļaušanu pabeigt jau 2010.gadā. Dažādu, arī politisku iemeslu dēļ, tas ir aizkavējies," pamatoja VM parlamentārā sekretāre Liene Cipule.

Tomēr LIC vadītāja pienākumu izpildītāja Jeļena Storoženko atgādināja, ka jau 2010.gada nogalē VM darba grupa pati secinājusi, ka nav lietderīga tālāka LIC reorganizācija, jo tas apdraudētu infekcijas slimību epidemioloģisko uzraudzību.

"Nedrīkst sagraut pašreizējo sistēmu, tā nav valstiska domāšana," uzsvēra Storoženko. Viņa arī pauda bažas, vai Rīgas Austrumu slimnīca kā liela ārstniecības iestāde spēs pietiekami ātri reaģēt infekcijas slimību uzliesmojuma gadījumos, kā to spēj LIC, un kritizēja Veselības ministriju par pietiekamas vīzijas trūkumu attiecībā uz topošo Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC).

VM Sabiedrības veselības departamenta direktore Inga Šmate gan pauda viedokli, ka šai kritikai nav pamata, jo SPKC galvenais mērķis būs stiprināt sabiedrības veselības funkciju, kas kopš Sabiedrības veselības aģentūras likvidācijas 2009.gadā tiek īstenota vāji. Atbalstu šādas institūcijas izveidei esot pauduši arī Pasaules Veselības organizācijas un Pasaules bankas pārstāvji.

Turklāt, izveidojot SPKC, tiktu būtiski uzlabota arī neinfekcijas slimību uzraudzība, kas pašlaik faktiski nenotiek, norādīja Šmate.

Viņa arī uzsvēra, ka Latvija pašreiz ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kur nav institūcijas, kuras pamatfunkcija būtu sabiedrības veselības uzraudzība.

Storoženko piekrita, ka būtu jāstiprina sabiedrības veselības un neinfekciju slimību uzraudzība, taču to varētu darīt, piešķirot papildu funkcijas Nacionālajam veselības dienestam, nevis reorganizējot visu LIC un atņemot tam infekcijas slimību uzraudzību.

"Piekrītu, ka infekcijas slimības ir liels bloks, bet tas tomēr ir skatāms sabiedrības veselības kopainā," oponēja VM parlamentārā sekretāre.

"Pasaulē pašlaik ir mērķis no šiem monocentriem atteikties un skatīt visu integrēti," viņa piebilda.

Tomēr VM izpelnījās apakškomisijas deputātu kritiku, kādēļ šis jautājums vispirms pieteikts Valsts sekretāru sanāksmē un tikai pēc tam par to sāktas publiskas diskusijas. Deputāte Aija Barča (Zaļo un zemnieku savienība) arī pārmeta, ka VM nav prasījusi viedokli par LIC reorganizāciju Latvijas Slimnīcu biedrībai un citām veselības nozares institūcijām.

Barča rosināja jautājumu par LIC reorganizāciju turpināt skatīt Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā un deputātiem doties izbraukuma sēdē uz LIC.

Uz deputātu jautājumu, kāda būs LIC reorganizācijas finansiālā ietekme, VM pārstāves nevarēja precīzi atbildēt, vien norādot, ka "ieguvumi nav domāti ekonomiski, bet finansējuma ietvaros sakārtot organizatorisko struktūru".

Šmate atzina, ka pašreizējā LIC reorganizācijas plānā vēl iespējamas korekcijas, un aicināja deputātus piedalīties darba grupas sēdēs, kurās tiek pārrunāta šā plāna īstenošana, piebilstot, ka VM ir ieinteresēta, lai LIC reorganizācijas procesā neciestu ne pacienti, ne personāls.

Jau vēstīts, ka līdz 1.aprīlim plānots likvidēt LIC un izveidot jaunu veselības ministra padotībā esošu tiešās pārvaldes iestādi ‒ Slimību profilakses un kontroles centru.

Iecerēts saglabāt visas LIC funkcijas, nododot ar infekciju slimību ārstniecību saistītās LIC funkcijas Austrumu slimnīcai, bet LIC valsts pārvaldes funkcijas sabiedrības veselības un epidemioloģiskās drošības jomā ‒ jaunajam Slimību profilakses un kontroles centram. Jaunajai iestādei tiks nodotas arī Nacionālā veselības dienesta (NVD) un Veselības inspekcijas (VI) funkcijas sabiedrības veselības monitoringa, slimību uzraudzības un veselības veicināšanas jomā, kā arī netipiskās NVD, VI un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta funkcijas un uzdevumi.