Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Ar trihinelozi inficējušies no cūkgaļas

Šogad Latvijā reģistrēti 24 saslimšanas gadījumi ar trihinelozi – slimību, kuras izraisītāji nonāk cilvēka organismā, ēdot nepietiekami apstrādātu cūkgaļu. Lielākā daļa saslimušo ir Daugavpilī un Daugavpils novadā.

Visi saslimušie ar trihinelozi inficējušies, lietojot uzturā dažādus ēdienus, kas pagatavoti no cūkgaļas, pastāstīja Latvijas Infektoloģijas centra Infekciju slimību profilakses un pretepidēmijas pasākumu nodaļas vadītāja Anita Brila. Septiņi cilvēki inficējušies, lietojot uzturā cūkgaļu no privātas saimniecības, bet pārējie dažādus cūkgaļas produktus iegādājušies oficiālās tirdzniecības vietās. «Ar trihinelozi var inficēties ikviens, kurš lieto uzturā svaigu vai termiski nepietiekami apstrādātu cūkas vai medījuma gaļu, kas inficēta ar trihinellām,» norāda A. Brila. Būtu labi, ja cilvēki pārliecinātos par gaļas izcelsmi un neiegādātos to apšaubāmās tirdzniecības vietās. Taču līdzšinējā pieredze, izmeklējot inficēšanās gadījumus ar trihinelozi, liecina, ka pārsvarā cilvēki uzturā lietojuši termiski nepietiekami apstrādātu gaļu. Ar trihinelozi cilvēks inficējas, ja apēd gaļu vai gaļas izstrādājums, kas satur dzīvotspējīgus trihinellu kāpurus, kas kuņģī atbrīvojas no saistaudu kapsulas, nonāk tievajās zarnās, un pēc dienas vai divām no tiem izveidojas pieauguši tārpi. Attīstās jauni kāpuri, kas cauri zarnu sieniņai nokļūst asinsritē un tiek iznēsāti pa visu cilvēka organismu.

Pirmie inficēšanās simptomi ir sāpes vēderā, slikta dūša, vemšana, caureja, kas var parādīties divas trīs dienas pēc inficēšanās. Trihinelozei raksturīgie simptomi parasti parādās astoņu līdz 15 dienu laikā pēc inficēšanās. Slimības raksturīgākie simptomi ir sāpes muskuļos, plakstiņu un sejas tūska, acu gļotādas iekaisums, niezoši alerģiski izsitumi uz ādas, kā arī stipra svīšana, vispārējs vājums, sāpes locītavās un sāpes elpojot, ja trihinellu kāpuri lokalizējas diafragmā vai starpribu muskuļos. Taču slimība var noritēt arī bez simptomiem. Vieglos saslimšanas gadījumos reti kad iespējams noteikt īsto iemeslu, un tad trihineloze var tikt diagnosticēta kā gripa vai kāda cita vīrusu slimība.