Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

HIV pacientu atzinības zīmi piešķir VM pārstāvim Jurim Bundulim un Aleksandram Lukašenko

Šodien Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniekam Jurim Bundulim tiks pasniegta atzinības zīme „Paldies!” no HIV/AIDS pacientiem Latvijā.

„Viņš ir atvērts sadarbībai un tiekas ar pacientiem. Viņš prot ātri risināt problēmas, ko vairākkārt pierādījis, rodot konkrētu risinājumu bīstamās situācijās, kad pacientiem pietrūkst antiretrovīrusu terapijas medikamentu” – tā raksturots balvas laureāts. Atzinības zīmi „Paldies!” nodibinājusi Austrumeiropas un Centrālāzijas valstu cilvēku, kuri dzīvo ar HIV/AIDS, apvienība kopīgi ar diskusiju platformu „Besedka” („Sarunu lapene”), kas notika starptautiskās HIV/AIDS konferences laikā Maskavā. „Mēs, HIV pozitīvie cilvēki, paužam savu atzinību visiem laureātiem un pateicamies par atbalstu un dalību cilvēku ar HIV/AIDS dzīves uzlabošanā. Paldies!” – teikts akcijas paziņojumā.

Atzinības pasniegtas dažāda līmeņa darbiniekiem – galvenokārt ārstiem (Uzbekistānā, Moldovā, Mongolijā, Ukrainā) un HIV/AIDS profilakses centru vadītājiem (Armēnijā, Lietuvā, Polijā), kā arī valsts amatpersonām (Kirgīzijā). Atzinības zīmi saņems arī vairāku valstu veselības ministri – Kazahstānā, Tadžikistānā. Visaugstākā amatpersona, kurai tiks pasniegta atzinības zīme, ir Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko. Igaunijā pacientu „paldies” saņem Nellija Kaļikova – bijusī HIV/AIDS centra vadītāja, sabiedriskā aktīviste, kura pašlaik darbojās sabiedriskās organizācijās, aizstāvot HIV pacientu tiesības. Tāpat atzinība izteikta arī vairākiem starptautisko organizāciju pārstāvjiem.

Atzinības zīmi Latvijas laureātam J. Bundulim šodien pasniegs biedrība AGIHAS. Pēc tās notiks tikšanās ar vairāku HIV/AIDS organizāciju dalību un tās laikā ar J. Bunduli plānots apspriest HIV/AIDS pacientu ārstēšanas organizatoriskos jautājumus, HIV oportūnistisko saslimšanu ārstēšanu, kā arī finansējuma apmērus un pieejamību ārstēšanai nākamajā, 2010. gadā.