Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Gripa pārsniedz epidēmijas slieksni

© f64

Būtu ļoti jocīgi, ja Latvijā jaunās gripas nebūtu, jo mums blakus ir epidēmijas perēkļi Ukrainā, Baltkrievijā, Krievijā, – par jaunās gripas A H1N1 izplatību saka Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) direktors Jāzeps Keišs.

Situācija ar pandēmisko gripu pasliktinājusies pēdējās divās nedēļās, un vienā no Latvijas lielākajām pilsētām – Daugavpilī – infekcijas izplatība sasniegusi epidēmijas slieksni – ar jauno gripu saslimuši vairāk nekā 100 cilvēku uz 100 000 iedzīvotāju.

Veidojas sprādziens

Pašlaik LIC ārstējas 40 gripas A H1N1 pacientu – visiem slimība norit vidēji smagi. Kopumā jaunā gripa ir konstatēta 386 pacientiem (lielākajai daļai saslimšana ir vieglā formā). Reāli saslimušo ir daudzkārt vairāk. "Veidojas zināmā mērā tāds kā sprādziens, un tas ir saistīts ar to, ka epidēmijas perēklis pietuvojas Latvijai. No pacientiem, kuri pie mums ārstējas, liela daļa bijuši izbraukuši uz Ukrainu, Krieviju un tur inficējušies," situāciju Latvijā raksturo J. Keišs. Pašlaik nav reģistrēts neviens grupveida vai masveida saslimšanas gadījums ar jauno gripu – tomēr, ja ir saslimušais ģimenē, tad ir visai liela varbūtība, ka jauno gripu izslimos visa ģimene. "Kad iztaujājam pacientus, kuri nonākuši mūsu slimnīcā, izrādās, ka pirms tam ģimenē jau kāds vai visi izslimojuši," stāsta J. Keišs.

Analīzes visiem neņem

Pašlaik pacientiem, kuriem ir klīniski pārliecinoši gripas simptomi, vairs netiek ņemtas analīzes, lai noteiktu, ar ko cilvēks saslimis. Daudziem tas šķitīs nesaprotami, jo kā gan savādāk cilvēks var uzzināt, ar ko slimo? J. Keišs skaidro: jaunā gripa sasniegusi noturīgu izplatību, kas nozīmē to, ka visi, kuriem ir gripas simptomi, ir saslimuši ar A H1N1 gripu. Tādās situācijās analīzes nav lietderīgi ņemt arī no finansiālā viedokļa. Vienas analīzes izmaksas ir ap 50 latu – vispirms tiek noskaidrots, vai tas ir gripas vīruss, un "otrajā piegājienā" – kāds gripas vīruss? "Arī no ārstēšanas viedokļa – ja slimība norit viegli, specifisku ārstēšanu nevajag – pietiek ar prettemperatūras un pretsāpju medikamentiem, savukārt, ja saslimšana ir strauja un smagā formā, analīžu rezultāti nav jāgaida, pretvīrusu preparāti pacientam jānozīmē jau pirmajās stundās, jo tie ir iedarbīgi tad, kad vīruss vairojas," skaidro J. Keišs. Parasti analīžu rezultāti ir zināmi pēc diennakts.

Analīzes noteikti tiek ņemtas, ja pacients ir smagā stāvoklī, kā arī tiem gripas pacientiem, kuriem ir nopietnas hroniskas saslimšanas.

Augsta aktivitāte

Pasaules veselības organizācija ziņo, ka 14 no Eiropas valstīm ir paziņojušas par augstu pandēmisko aktivitāti, Latvija nav starp tām. Vismaz 2000 saslimušajiem vajadzētu būt nedēļas laikā, lai arī Latvijā oficiāli sāktos epidēmija.

Pēc LIC datiem, lielākajā daļā Latvijas jaunā gripa cirkulē, bet ir dažas pilsētas, kur vēl nav neviena saslimušā. Daugavpilī, kur pasludināta jaunās gripas epidēmija, pagaidām nav slēgta neviena skola, savukārt Liepājā, kur gan skolās nav neviena oficiāli reģistrēta gripas slimnieka, mācības pārtrauktas vienā skolā. Neatkarīgi no tā, vai valsts pasludina gripas epidēmiju, iedzīvotājiem jāievēro tie paši profilakses pasākumi.