Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

Dvēseles priekam

© Personīgā arhīva

Vaives pagasta Veckalvīšu saimnieki Vija Nadziņa un Inārs Baļļa no vēderprieka dārzniecības pārgājuši uz dārzu dvēseles priekam. «Nevaram sevi saukt par lieliem dārzkopjiem, bet gribas, lai pašiem ir skaista vide,» viņi apliecina.

«Īpašumu nopirkām ap 1980. gadu. Tolaik vēl bija kolhoza laiki un likums atļāva kolhoznieka sētu tikai pārdot, nevis dāvināt vai novēlēt, tādēļ mana tante pārrakstīja īpašumu uz mana vīra vārda,» stāsta Vija un atsauc atmiņā pagalma toreizējo ainu – māja bijis pilnīgs grausts ar maziem, izsistiem lodziņiem, kas, sargājoties no vēja, aizklāti ar pufaikām, apkārt slējušies vībotņu krūmi un brikšņi. Krāšņā pagalma iekopšanai vajadzējis apmēram 20 pacietības pilnu gadu.

Agrāk, abi pēc profesijas būdami celtnieki inženieri, Vija un Inārs dzīvojuši un strādājuši Cēsīs, bet, sākot saimniekot Veckalvīšos, audzējuši puķes pārdošanai. «Ap māju bija bezgalīgi tulpju, krizantēmu un narcišu lauki. Vedām tās 8. martā tirgot uz Pēterpili un Novgorodu vismaz 25 gadus. Tādā veidā pelnījām naudu, lai atjaunotu māju. Grīdas, griesti, logi – viss mājai nāca pamazām par tulpju naudiņu,» saka Vija.

Veidojot apstādījumus ap māju, sākumā pirkti un stādīti krūmi, vēlāk dārzā ieviesušies arī flokši un dienziedes. Visapkārt redzamās dobes esot pašas Vijas domu augļi – pēc viņas novērojumiem, visērtāk esot dēstīt dārzā ziemcietes, bet tās zied ļoti īsu brīdi, atšķirībā no vasaras puķēm, kas priecē ar ziediem visu vasaru. Dārzā visu laiku atrodas kaut kas, ko darīt, apstiprina saimniece, kura par savu lauciņu sauc puķes: «Ar tām man tīk čubināties.»

TREPĪTES. Dīķītī pie pašas mājas pirms pāris gadiem izbūvētas trepes – tās gan labi izskatās, gan atvieglo saimniecei tikšanu pie ūdens.

DARBU SADALĪJUMS Vijas un Ināra pagalmā esot klasisks – kungam uzticēti pļaušanas darbi, bet saimnieces pārziņā ir ziedi.

TULPJU PAKLĀJI. Albumos joprojām saglabājušās neskaitāmas bildes ar krāsainiem tulpju paklājiem, kas nosedza visu mājas priekšu. Par nopelnītajiem līdzekļiem veikti tālākie apkārtnes labiekārtošanas darbi.

SVECES. Gaumīgi iekoptu dārzu drēgnajā veļu laikā lieliski papildinās no bērza gatavotas dārza sveces, kas iegādājamas veikalā Sveču istaba, Vecrīgā. Ikvienu apmeklētāju pārsteigs Latvijā ražotas dažādu formu un izmēru sveces mājai, dārzam, svētkiem, dāvanām, galdu noformēšanai un citiem dzīves brīžiem. Sveču istaba atrodas pašā Vecrīgas sirdī – iepretim lielveikalam Galerija Centrs, Vaļņu ielā 28, tālrunis : +371 29245134.

CENTRĀLĀ DOBE. Rakstu centrālajai dobei Vija izdomājusi pati. «Šeit vairākkārt veikta pārkārtošana. Iesākumā bija džungļi, tad bija trīs lielas dobes, bet pērn, lūkojoties apkārt, nonācu pie secinājuma, ka dārzā trūkst zaļās zonas, kas izceļ ziedu rotu. Tad likvidēju iepriekšējās un izveidoju šādu dobi,» viņa teic un atklāj, ka dobes izveidē ietekmējusies no kādas Rīgā redzētas puķu dobes.

ZILIEM ZIEDIŅIEM. Centrālās dobes robežas iezīmē košas samteņu actiņas un blīvi saaudzis klājenisks lapu augs, kura nosaukumu saimniece nav paturējusi prātā. «Tas ir labi saaudzis un zied gaišiem, ziliem ziediņiem,» viņa paskaidro.

SVECES. Gaumīgi iekoptu dārzu drēgnajā veļu laikā lieliski papildinās no bērza gatavotas dārza sveces, kas iegādājamas veikalā Sveču istaba, Vecrīgā. Ikvienu apmeklētāju pārsteigs Latvijā ražotas dažādu formu un izmēru sveces mājai, dārzam, svētkiem, dāvanām, galdu noformēšanai un citiem dzīves brīžiem. Sveču istaba atrodas pašā Vecrīgas sirdī – iepretim lielveikalam Galerija Centrs, Vaļņu ielā 28, tālrunis: +371 29245134.

KĀRTĪBA. «Te man vīriņš gādā malciņu,» mīļi nosaka Vija un paslavē kunga mīlestību uz kārtību visās lietās.

PIE OZOLA. Māja sākotnēji bijusi brikšņu ielenkta, bet apkārt esošā zeme – pilna akačiem. «Laika gaitā izrakām šeit trīs dīķus. Zeme no dīķiem izlīdzināta pa visu apkārtni, tādā veidā panākot vienmērīgu līmeni,» saimniece Vija ieskicē apkārtni. Zem sētas tālumā esošā ozola bieži svinēti Līgosvētki.

SILTUMNĪCA. Rūpes par tomātiem un citām ēdamām lietām esot Vijas kunga Ināra ziņā – ģimenes iecienītā šķirne Favorīts. «Paši ēdam, cik spējam apēst, un pārējo pārdodam. Mums ir izveidojusies klientūra,» pastāsta Vija. Siltumnīca uzcelta uz vecās lopu kūts palikušajiem mūriem.

http://news.lv/Maja/2014/09/19/dveseles-priekam