Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Melnās pīlādžogas aronijas

© F64

Aronijas jeb melnās pīlādžogas parasti apēd tikai pa kādai, lai arī tām ir patīkama garša. Pārsvarā no tām gatavo sīrupu, sulu, arī ievārījumu un marmelādi, atspirdzinošus dzērienus.

Bieži tās kombinē kopā ar ķiršu lapām, cukuru un nedaudz citronskābes. Rezultātā iznāk garšīgs sīrups. Aronijas var marinēt pat kopā ar gurķiem.

Aronijās ir maz skābes, tāpēc tās iesaka kombinēt ar skābiem augļiem vai ogām, lai uzlabotu garšu. No sulas parasti iegūst bioloģiski aktīvu krāsvielu, ko izmanto konditorejas izstrādājumu ražošanā. Aronijas var lietot arī svaigas vai žāvētas. Tās satur ogļhidrātus, grupu flavonoīdu, kas izpaužas ar P vitamīna aktivitāti, C vitamīnu, askorbīnskābi, organiskās skābes, cukuru, miecvielas, mangānu, varu, jodu, magniju, dzelzi.

Aronijas parasti novāc, kad tās ir pilnībā nogatavojušās, – miza ir blīva, mīkstums – melns, bet sula – tumši rubīnsarkana. Parasti tas notiek septembrī vai oktobrī. Zinātniskie pētījumi ir pierādījuši, ka aroniju sula paplašina asinsvadus un pazemina arteriālo spiedienu. Tieši tāpēc to iesaka hipertonijas slimniekiem, kuriem 3 reizes dienā pa 50 ml jālieto svaiga sula. Rezultātā viņiem galvassāpes mazinās vai pat zūd. Taču aronijas nedrīkst lietot gastrīta slimnieki, kuriem ir paaugstināts skābes saturs kuņģī, arī slimnieki, kas slimo ar divpadsmitpirkstu zarnas čūlu.

Eksperta viedoklis

Andis Brēmanis, dietologs

– Aronijas ir specifiskas ogas, ko lielā daudzumā svaigas parasti nelieto. Kādreiz tās ieteica, lai mazinātu asinsspiedienu, bet tās padara asinis biezākas, kas apgrūtina to cirkulāciju. No aronijām parasti spiež sulu, lai mājās gatavotu limonādi. Svaigā veidā aronijas neēd, tikai kādu ogu varbūt apēd. Aronijas var būt kā piedeva, lai krāsa būtu skaistāka, pie ķīseļa, ievārījuma. Tās ir labs papildinājums pie limonādes. Ņemot vērā, ka visās ogās ir vitamīni, piemēram, C, B vitamīns, arī aronijas nav izņēmums. Aronijās ir antioksidanti, kam piemīt šūnu sargājoša ietekme, mikroelementi un daudz kālija.

RECEPTES

Kompots no aronijām ogu sulā bez cukura

Sastāvdaļas: puslitra burciņai nepieciešami 275 līdz 300 g aroniju, 225 g dabiskas sulas.

Pagatavošana: burciņā sagatavotas aronijas pārlej ar karstu dabisku sulu, uzliek vāciņus, sterilizē un atdzesē. No šāda kompota gatavo asortus, želeju, ķīseļus. Iesaka lietot tiem, kas slimo ar cukura diabētu.

Ievārījums no aronijām

Sastāvdaļas: kilograms aroniju, 1,5 kg cukura, 250 līdz 300 g ābolu sulas.

Pagatavošana: notīrītas un nomazgātas ogas blanšē ar verdošu ūdeni 5 minūtes. Pēc tam ūdeni nolej, ogas ber traukā ar karstu sīrupu, vāra ne mazāk kā 5 minūtes un ļauj ievārījumam atdzist. Pēcdiennakts ogas sīrupā vāra, kamēr kļūst gatavas. Gatavo ievārījumu lej sausās burciņās un aizvāko ar plastmasas vāciņiem.

Aroniju biezenis

Sastāvdaļas: aronijas, cukurs, citronskābe.

Pagatavošana: nomazgātas ogas blanšē 5 līdz 7 minūtes, izberž caur sietu vai samaļ sulas spiedē. Aroniju masu samaisa ar tādu pašu daudzumu cukura, tad, nemitīgi maisot, karsē, kamēr cukursizkūst. Biezeni vāra apmēram 5 minūtes. Pilda stikla burkās, sterilizē un karstas aizvāko. Var pievienot mazliet citronskābes, lai biezenim būtu labāka garša.

NODERĪGI

Aronijas kaltē laukā vai žāvēšanas kamerās 40 līdz 50 grādu temperatūrā. Tādas parasti nopērkamas aptiekās.

Ja aronijas izklāj plānā kārtā tumšā vēsā telpā plus 5 grādu temperatūrā, tad ogas izdodas saglabāt svaigas divus mēnešus.