Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvas premjerministrs: Lēmums par Visaginas AES tiks pieņemts rudenī

Lēmums par Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektu tiks pieņemts rudenī, otrdien Lietuvas Radio norādījis premjerministrs Aļģirds Butkevičs.

Pēc viņa teiktā, šobrīd ekspertu līmenī norisinās diskusijas ar partneriem.

Kā LETA jau ziņoja, maijā Lietuvas Seims tika iepazīstināts ar valdības darba grupas priekšlikumiem attiecībā uz valsts enerģētikas attīstības stratēģiskajiem virzieniem. Enerģētikas eksperti norādīja, ka iepriekšējās, premjera Andrjus Kubiļus vadītās valdības izstrādātais AES projekts varētu būt nerentabls, bet elektroenerģijas cenas - pārāk augstas. Kā tobrīd izteicās Butkevičs, nolemts informēt projekta partnerus - iecerēto stratēģisko investoru "Hitachi", Latviju un Igauniju - par Lietuvas vēlmi meklēt iespējas šo projektu uzlabot.

Maija beigās Jūrmalā, tiekoties ar saviem Latvijas un Igaunijas kolēģiem, Lietuvas valdības vadītājs izteica cerību, ka eksperti ar gala ziņojumu varēs iepazīstināt līdz šā gada 1.jūlijam un tad būs iespējams ieteikt politiķiem, kādu lēmumu pieņemt.

Iepriekš Butkevičs pieļāva, ka galīgais lēmums par Visaginas AES varētu tikt pieņemts pirms noteiktā laika, kas ir 1.oktobris. Ja tiktu nolemts projektu turpināt, būtu jāpieņem lēmums par kopuzņēmuma veidošanu.

Augusta sākumā Lietuvas enerģētikas ministrs Jaroslavs Neverovičs izteicās, ka Lietuva arī turpmāk var palikt kodolenerģētikas valsts ar noteikumu, ka tiks uzlaboti plānotās AES projekta nosacījumi un šai projektā iesaistīsies partneri.

"Zināmos apstākļos kodolenerģētika var palikt Lietuvas energoresursu "grozā". Šai nolūkā nepieciešams darbs attiecībā uz ekonomiskā modeļa uzlabošanu, mūsu partneru līdzdalību un arī plašāku sadarbību ar partneriem par investīcijām Lietuvas ekonomikā," viņš paziņoja.

Pēc ministra sacītā, pieļaujot kodolprojekta palikšanu darba kārtībā, atklāts paliek jautājums, vai tas īstenojams "tūlīt un tādā formātā, kā tiek piedāvāts pašlaik", un pie tā būtu jāstrādā energokompānijām. Līdzīgu nostāju ieturot arī stratēģiskais investors - Japānas kompānija "Hitachi".

Iepriekšējās valdības izstrādātais projekts paredz, ka jaunu atomelektrostaciju ar 1350 megavatu jaudu Baltijas valstu energokompānijas kopā ar Japānas kompāniju "Hitachi" uzceltu līdz 2020.-2021.gadam.

Konsultatīvajā referendumā par AES projekta nākotni, kas Lietuvā notika oktobrī reizē ar Seima vēlēšanām un kurā piedalījās 52,58% vēlētāju, šo projektu atbalstīja tikai 34,09% no visiem balsotājiem, bet 62,68% iebilda pret jaunas AES celtniecību Lietuvā.