Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvas premjers: Visaginas AES būvdarbu sagatavošanas izmaksas pieaugušas divkārt

Visaginas atomelektrostacijas (AES) būvdarbu sagatavošanai nepieciešamās infrastruktūras izmaksas pieaugušas divkārt, sasniedzot vismaz 700 miljonus litu (143 miljonus latu) sākotnēji plānoto 300-400 miljonu litu (61-82 miljonu latu) vietā, otrdien atzinis Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs.

Valdības vadītājs piebildis, ka viņa izveidotā darba grupa šobrīd nevar precīzi pateikt, cik maksātu jaunās spēkstacijas ražotā elektroenerģija. Vēl nav aplēsta arī kapitāla atdeve investoriem.

"Igaunijas un Latvijas premjerministri gaida ekonomiskās aplēses. Kamēr nebūs ekonomiskā pamatojuma, neviens nedomā investēt. Domāju, ka aplēses mums varētu būt jau līdz 15.maijam," viņš sacījis Lietuvas Radio.

Infrastruktūras sagatavošanas darbus Lietuva apņēmusies veikt saviem spēkiem. "Ceļu paplašināšana 150 kilometru garumā, tiltu pārveide, vietām arī atsevišķu ielu sakārtošana - agrāk tika teikts, ka tas viss izmaksās 300-400 miljonus litu, bet tagad mēs zinām, ka šo darbu izmaksas sasniegs vismaz 700 miljonus litu. Mazāk noteikti nē," norādījis premjers.

"Pagājušajā nedēļā noskaidrojās, ka nav izvērtēti tie būvdarbi, kas būtu jāveic pašvaldību teritorijā, - it kā bijusi nerakstīta vienošanās, ka tos būtu jāfinansē pašām pašvaldībām. Tagad jau ir skaidrs, ka tādas vienošanās nav bijis un pašvaldībām tādu iespēju nav," atzinis Lietuvas valdības vadītājs.

Runājot par alternatīvām atomelektrostacijai, viņš pieminējis gan jaunu ambiciozu enerģētikas projektu - koģenerācijas stacijas Viļņā un Kauņā, gan sašķidrinātās gāzes termināli Klaipēdā un energosistēmu starpsavienojumus ar Poliju un Zviedriju.

Iepriekšējās, premjera Andrjus Kubiļus valdības izstrādātais projekts paredz, ka jaunu atomelektrostaciju ar 1350 megavatu jaudu Baltijas valstu energokompānijas kopā ar Japānas kompāniju "Hitachi" uzceltu līdz 2020.-2022.gadam.

Kā nesen izteicās Lietuvas Rūpnieku konfederācijas vadītājs Roberts Darģis, Visaginas AES būvdarbu izmaksas šobrīd sasniedz vismaz astoņus miljardus eiro (5,6 miljardus latu), lai gan līguma parakstīšanas brīdī šī summa bija tikai 3,1 miljards eiro (2,2 miljardi latu).

Konsultatīvajā referendumā par AES projekta nākotni, kas Lietuvā notika oktobrī reizē ar Seima vēlēšanām, piedalījās 52,58% vēlētāju. Projektu atbalstīja tikai 34,09% no visiem balsotājiem, bet 62,68% izteicās pret jaunas AES celtniecību Lietuvā.

Butkeviča vadītā Sociāldemokrātu partija pirms referenduma mudināja lietuviešus balsot pret kodolspēkstacijas būvi, apšaubot šā projekta "tehnisko un komerciālo jēgu". Viņa valdība galīgo lēmumu AES jautājumā vēl nav pieņēmusi, solot turpmāko Lietuvas enerģētiskās attīstības vīziju izstrādāt līdz pavasarim, "vairoties no nepamatotiem un sasteigtiem lēmumiem".