Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Pasaulē

Ukrainā smagi piekautās žurnālistes stāvoklis stabils;aizturēti iespējamie uzbrucēji

Kijevā šorīt smagi piekautās žurnālistes,Eiromaidana protestu kustības aktīvistes Tatjanas Čornovilas veselības stāvoklis ir vidēji smags, bet stabils, vēsta Ukrainas mediji, atsaucoties uz Ukrainas veselības ministrijas ziņoto.

Šonakt, 25. decembrī nenoskaidroti uzbrucēji netālu no Kijevas brutāli piekāvuši pazīstamo žurnālisti un Eiromaidana protestu kustības aktīvisti Tatjanu Čornovilu, pavēstīja Kijevas apgabala milicija.

"Incidents noticis naktī ap plkst.1.30. Atbilstoši provizoriskajai informācijai Čornovila brauca savā personīgajā automašīnā, kad viņai ceļu negaidīti "nogrieza" nezināma automašīna, no kuras izkāpa vairāki vīrieši. Nezināmie izvilka Čornovilu no šofera vietas, piekāva, bet pēc tam iemeta ceļmalas grāvī," teikts milicijas paziņojumā.

Žurnāliste pati izsaukusi miliciju. Ārsti viņai konstatējuši smadzeņu satricinājumu. Policija par notikušo ierosinājusi krimināllietu par huligānismu.

Kā ziņo klīnikas, kurā atrodas Čornovila, ārsti viņai veikti gan neiropatologa,otolaringologa, gan oftalmologa izmeklējumi. Paredzēts, ka tuvākajā laikā vēl notiks dažādi papildu izmeklējumi.

Pie Ukrainas Iekšlietu ministrijas trešdien notiek protesta akcija pret žurnālistes piekaušanu. Piketā piedalās aptuveni 1000 cilvēku. Akcijas dalībnieki pieprasa iekšlietu ministra Vitālija Zaharčenko atkāpšanos.

Izdevumā "Ukrainska Pravda" bija publicēta Čornovilas fotoreportāža "Šeit dzīvo bende! Iekšlietu ministra Vitālija Zaharčenko īpašums". Publikācijā bija vēstīts par ēku kompleksu, kas patlaban tiek būvēts un kas esot paredzēts iekšlietu ministram.

Opozīcijas partijas "Batkivščina" ("Tēvzeme") parlamenta deputāts un bijušais Kijevas milicijas priekšnieks Vitālijs Jarema radio "Brīvība" sacīja, ka Čornovila incidentu saista ar savu aktīvo sabiedrisko darbību.

"Viņa sarunā paskaidroja, ka pēdējo dienu laikā vairākkārt apmeklējusi ģenerālprokurora [Viktora] Pšonkas un iekšlietu ministra Zaharčenko dzīvesvietas, un viņa saista šos notikumus tieši ar savu sabiedriskās aktīvistes darbību," sacīja deputāts.

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs pieprasījis nekavējoties izmeklēt uzbrukumu žurnālistei.

"Milicija patlaban izmeklē vairākas versijas saistībā ar uzbrukumu Tatjanai Čornovilai. Viena no tām - provokācija," teikts Iekšlietu ministrijas paziņojumā. "Kā ir kļuvis zināms izmeklēšanas komandai, aktīviste vairākkārt palikusi pa nakti [protestētāju ieņemtajā Kijevas] Arodbiedrību namā un vienmēr pārvietojusies citu cilvēku pavadībā. Uzbrukuma naktī viņa bija viena, tāpēc, iespējams, uzbrucēji to arī ir izmantojuši."

 Ukrainas ģenerālprokurors Viktors Pšonka paziņojis, ka pirmos izmeklēšanas rezultātus cer saņemt jau trešdienas vakarā.

Savukārt, Ukrainas Iekšlietu ministrs Vitālijs Zaharčenko  norādījis, ka tiks caurskatīts  žurnālistes automašīnas videoreģistrators.

 "Esmu pārliecināts, ka tuvākajā laikā šis noziegums tiks atklāts," uzsvēra Zaharčenko norādot, ka lietas izmeklēšanu kontrolē pats personīgi.

Kijevas milicijai trešdienas pēcpusdienā izdevies aizturēt divus vīriešus, kuri varētu būt iesaistīti uzbrukumā. Jau sākta aizturēto nopratināšana, tiek meklēts trešais uzbrucējs, ziņo milicijas pārstāvis. Milicija noskaidrojusi uzbrukumā iesaistīto vīriešu personības.

Aizturēts arī auto īpašnieks, ar kura auto braukuši uzbrucēji.