Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Britu prese pauž atvieglojumu par Skotijas palikšanu Lielbritānijas sastāvā

Britu preses sestdien pauž atvieglojumu par skotu lēmumu palikt Apvienotās Karalistes sastāvā, taču vienlaikus izskan satraukums par gaidāmo konstitucionālo haosu, pie kura novedusi Skotijas neatkarības kampaņa.

Kamēr skotu laikrakstu pirmās lapas rotā Skotijas premjerministra un Skotu nacionālās partijas (SNP) līdera Aleksa Salmonda attēli, angļu avīzes galveno vērību pievērš gaidāmajām konstitucionālajām izmaiņām.

Piemēram, "The Independent" pirmo lapu rotā virsraksts "Nevienotā Karaliste". Savukārt "The Daily Mail" ievadraksts pieprasa: "Angļu balsis par angļu likumiem!", bet "The Guardian" vēsta: "Tagad kauja pārceļas uz Angliju."

Neskatoties uz atbalsta pieaugumu nacionālistiem kampaņas pēdējo dienu laikā, Lielbritānijas vienotības atbalstītāji ceturtdien notikušajā referendumā ieguva 55,3% balsu, kamēr par Skotijas neatkarību nobalsoja tikai 44,7% vēlētāju.

Baidoties no iespējamās nacionālistu uzvaras, Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons pēdējā brīdī apsolīja vēl vairāk paplašināt Edinburgas pilnvaras, ja skoti nobalsos pret neatkarību, taču pēc referenduma rezultātu paplašināšanas, viņš apsolīja plašākas tiesības arī angļiem.

Tomēr sagaidāms, ka sarunas par Lielbritānijas jauno konstitucionālo izkārtojumu nebūs vieglas, jo starp trīs lielākajām britu partijām nav vienprātības, cik liela vara būtu jānodod Skotijas reģionālajam parlamentam, kā arī par to, vai Anglijas vēlētājiem pienākas kas līdzīgs.

"Šis nav brīdis triumfam," savā ievadrakstā brīdina "The Financial Times". "Atdalīšanās noraidīšana Skotijā nav Lielbritānijas konstitucionālo debašu beigas. Nepieciešams jauns izkārtojums."

Laikraksts norāda, ka jāizlemj, kādu lomu turpmāk Vestminsterā spēlēs Skotijas deputāti un vai plašākas pilnvaras nepienākas arī Anglijai.

"Savienība ir drošībā", taču referenduma iznākums izšķirts ar nelielu balsu starpību, savukārt norāda "The Daily Telegraph". "Šobrīd mums jāpriecājas par referenduma rezultātu un jācer, ka kampaņas radītā šķelšanās, var tik ātri dziedēta. Taču to, iespējams, būs grūti panākt."

"Kemerona paziņojumam, ka Anglijai pienākas tāda pati vienošanās kā Skotijai, būs dziļas sekas uz Apvienotās Karalistes pārvaldīšanu," savā ievadrakstā brīdina konservatīvi orientētais laikraksts.

Izdevums prognozē, ka Lielbritānija nākotnē vairs nebūs unitāra valsts bet federācija. Vienlaikus "The Daily Telegraph" norāda, ka kampaņa pirms Skotijas neatkarības referenduma pievērsusi vēlētāju uzmanību tām nenovērtējamajām vērtībām, kas piemīt Lielbritānijai un kas laimīgā kārtā palikušas neskartas.

Arī kreisi orientētais laikraksts "The Guardian" norāda, ka jāmaina visa Apvienotās Karalistes pārvaldes sistēma, ņemot vērā to, ka 45% skotu balsojuši par izstāšanos no Lielbritānijas.

Tomēr vienlaikus izdevums norāda, ka daudzi tā balsojuši vairāk personīgu iemeslu dēļ.

"Mēs nedrīkstam ļaut sevi piemānīt. Neapmierinātība, kas iekustināja šo kampaņu, galvenokārt bija materiālas, nevis konstitucionālas dabas," savā ievadrakstā uzsver "The Guardian". "Ekonomiskais modelis, kas dominē skotu dzīvēs, ir sagrauts. Nacionālisms piedāvāja izeju, taču tā saturēja pārāk lielus riskus."

"Taču ekonomiskais modelis joprojām ir sagrauts un joprojām ir pamats neapmierinātībai, kurai vajadzētu vienot Angliju, Skotiju, Velsu un Ziemeļīriju, nevis atraut vienu no otras," norāda kreisi orientētais izdevums.

Tajā pašā laikā skotu laikraksti joprojām vairāk uzmanības pievērš nacionālistu sakāvei, un "The Telegraph" vēsta: "Salmonds met ringā dvieli," komentējot SNP līdera paziņojumu, ka viņš atstāj gan premjera, gan partijas vadītāja krēslu. Savukārt "The Tmes" Skotijas izdevuma pirmo lapu rotā virsraksts: "Sapņa beigas."