Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Briseles "Čurājošo puisēnu" ietērps latviešu tautas tērpā

© Scanpix/AFP

Piektdien, 28. novembrī, plkst.18.00 pēc Briseles laika, Briseles Lielajā laukumā Grand Palace iedegs no Rīgas vesto Ziemassvētku egli.

Godinot Latvijas galvaspilsētu Rīgu, uz visu piektdienu latviešu tautas tērpā ietērps Briseles slaveno simbolu "Čurājošo puisēnu" jeb "Manneken Pis".

Rīgas egles iedegšanas pasākumā piedalīsies Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, Briseles mērs Ivans Maijers, Briseles pilsētas Kultūras vicemēre Karina Laljē (Karine Lalieux) un Latvijas vēstniece Beļģijā Lelde Līce - Līcīte. Ar muzikālo sniegumu iepriecinās Briseles latviešu koris.

Tradicionāli vairāk nekā simts gadu Briseles galvenā egle tika cirsta Ardēnas mežos, izņemot 2012. gadu, kad egli aizvietoja abstrakta skulptūra. Tādēļ šis ir īpašs notikums ne tikai šā gada Eiropas kultūras galvaspilsētai Rīgai, bet arī pašiem Briseles iedzīvotājiem. Rīgas Ziemassvētku egle Briseles Lielajā laukumā greznosies no šā gada 28. novembra līdz 4. janvārim, iepazīstinot Briseles iedzīvotājus un tās apmeklētājus ar leģendu par pirmo dekorēto Ziemassvētku egli Eiropā, kuru kā tradīciju Latvijas galvaspilsētā Rīgā aizsāka Melngalvju brālība.

Lai akcentētu tradīcijām bagāto Rīgas vēsturi, par egles rotājumiem izvēlēts latviešu etnogrāfijas mantojums un Rīgas simbolika – Māras krusts kā laimes simbols, kas tika izmantots, lai sargātu materiālo labklājību; atslēga, kas simbolizē leģendām apvīto Rīgas atslēgu; Rīgas ģerboņa sakrustotās atslēgas, kas gādā par aizsardzību, kā arī pats Rīgas vārds.

Ar Rīgas egles oficiālo atklāšanu, gaismas šovu un svētku gājienu sāksies Briseles lielais ziemas festivāls Plaisirs D’Hiver - galvenais publiskais ziemas sezonas notikums Briselē, kas piedāvā gan plašu tirdziņu, gan arī dažādas citas ar ziemu un gada nogales svētkiem saistītas aktivitātes. Šogad Ziemassvētku tirdziņā līdz pat 4. janvārim Briseles iedzīvotājiem un viesiem būs iespēja iepazīties ar latviešu ēdieniem. Populārais Rīgas restorāns „Burkāns” Svētās Katrīnas (Sainte-Catherine) laukumā atvērs Briseles filiāli un cienās ar latviešu virtuvi modernā izpratnē – zirņu pikas, dārzeņu čipsi ar zaļumu mērci, grauzdētas rupjmaizes šķēles ar cauraugušu speķīti, drupinātas piparkūkas ar kazas siera krēmu un daudzi citi svētku laika gardumi.