Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Pasaulē

VAKARA ZIŅAS: Pasaules lielās, dārgās, neparastās egles

© scanpix

Ziemassvētku un Jaungada laiks visā pasaulē asociējas ar eglēm – pat daudzās valstīs, kur klimats nav šo koku augšanai piemērots, bet vietējās tradīcijas neprasa kristiešu ieviesto svētku atzīmēšanu. Informācijas un globalizācijas laikmetā teju vai ikviens cenšas izdomāt kaut ko oriģinālu, grandiozu vai, gluži pretēji, minimālistisku. Kā tas padevies 2014. gadā, varat spriest paši.

KRIEVU SALDĒJUMS

Krievu tradīcijās Jaungadam jau pasen ir krietni svarīgāka loma nekā Ziemassvētkiem, jo vairāk tāpēc, ka pareizticīgie tos atzīmē janvāra pirmās nedēļas beigās, kad citur pasaulē svētku dienas jau sen pagājušas. Viens no Jaungada simboliem ir Salatētis. Tas asociējas gan ar salu, gan kaut ko ledainu, piemēram, saldējumu – tieši to ņēmuši vērā mākslinieki, kuri saldējumu atgādinošu svētku egli uzstādījuši Maskavas Gorkija parkā.

LIBĀNAS ZELTS

Vēl pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu sākumā Libāna tika dēvēta par Tuvo Austrumu Šveici, taču asiņainais pilsoņu karš tai atņēma šo statusu. Taču pie senās Biblosas pilsētas vārtiem novietotā 30 metru augstā mākslīgā, apzeltītā eglīte ir atgādinājums par vecajiem labajiem laikiem.

ALUS CIENĪTĀJIEM

ASV Ņujorkas štata pilsēta Ročestera cita starpā ir zināma kā alus ražošanas kompānijas «Genesee Brew House» mītne. Šogad kompānija pilsētniekus aplaimojusi ar septiņus metrus augstu «svētku koku», kas sastāv no 300 alus mučelēm. Veidojums ir gaumīgi izgaismots, un vienīgais, par ko Ročesteras iedzīvotāji un pilsētas viesi var skumt, ir tas, ka muciņas ir tukšas. Bet pēc svētkiem tās atkal tikšot piepildītas ar alu un atgriezīsies apritē.

NO ŠOKOLĀDES

Šī 1,8 metrus augstā eglīte ir pagatavota no šokolādes un sameklējama Kalifornijas pilsētas Menlopārkas viesnīcā «Rosewood Sand Hill». Viesnīcas restorāna galvenā saldumu speciāliste Melisa Rūta skaidrojusi, ka vismaz līdz 2015. gada sākumam eglīte nav domāta apēšanai, bet pēc tam tās sastāvdaļas nonākšot klientu desertā.

CAURSPĪDĪGA

Pavisam caurspīdīga egle šogad uzstādīta Bolīvijas galvaspilsētas Lapasas centrālajā laukumā. Tiesa, naktīs, kad tiek iedegtas gaismas, neviens šo caurspīdīgumu vairs nepamana.

KĀJĀM GAISĀ

Francijas galvaspilsētas Parīzes lielveikala «Galeries Lafayette» apmeklētājiem, kuru uzmanība pievērsta ne tikai vitrīnām un atlaižu zīmēm, bet arī vestibilam, var rasties sirreāla sajūta. Prāva mākslīgā svētku egle, kas pēc izskata atgādina iesaiņotu konfekti, ir ačgārni piekarināta pie griestiem.

KOLUMBIJAS SPULDZĪTE

Kolumbijas galvaspilsētas Bogotas galvenais egļu meistars šogad nolēmis visus pārsteigt ar svētku rotu, kas pēc izskata atgādina parastu spuldzīti, bet var tikt uzskatīta arī par milzīgu eglīšu mantiņu.

MUZIKĀLĀ EGLE

Argentīnas galvaspilsētas Buenosairesas amatpersonas kārtīgi pacentušās, lai apmierinātu tehniskā ziņā «advancētu» jauniešu vēlmes. Pilsētas centrālajā laukumā uzstādītā 40 metru augstā «egle» ir aprīkota ar augstas izšķirtspējas LED ekrāniem un pašu jaudīgāko un «telpiskāko» skaņu sistēmu, kas augu diennakti atskaņo ne tikai Ziemassvētku dziesmas, bet arī popmūzikas hitus.

SPĒĻU MANTIŅAS

Arī no bērnu rotaļlietu konstruktora «Lego» sastāvdaļām iespējams izgatavot visnotaļ iespaidīgu egli. To apliecinājusi Vindzoras «Legozemes» darbiniece Katrina Džeimsa, kuras veikums ir astoņus metrus augsts un sastāv no 300 000 detaļu. Lielāko daļu laika strādājot vienatnē, Džeimsas kundzei bija nepieciešamas četras nedēļas svētku rotas būvei.

RIO GIGANTE

Jau vairākus gadus pēc kārtas pasaules lielākās peldošās egles (un atkal – mākslīgās) tituls pienākas milzenei, kas tiek ierīkota Rodrigo de Freitas ezerā Brazīlijas pilsētā Riodežaneiro. Šogad svētku egles augstums ir 85 metri, un to izgaismo 3,1 miljons dažādu krāsu spuldzīšu. Starp citu, egle ir tik populāra, ka pat tiek rīkotas ekskursijas tās iekšienē.

KAIMIŅU GATERIS

Kāds igauņu jaunietis izmantojis tēva kokzāģētavas atgriezumus, lai izgatavotu un netālu no Rakveres pilsētas uzstādītu šo oriģinālo egli.

DZĪVĀ EGLE

2960 cilvēku Hondurasas galvaspilsētā Tegusigalpā sasnieguši jaunu Ginesa rekordu, pilsētas stadionā izveidojot lielāko «dzīvo egli». Šo sasniegumu ar atzinīgu žestu apstiprinājis grāmatas izdevēju pārstāvis Karloss Martiness.

SALDA UN VĒL SALDĀKA

Singapūrā vairāk nekā septiņus metrus augsta Ziemassvētku egle izgatavota no visdažādākajiem saldumiem – gan vietējiem, gan importētajiem. Neapšaubāmā mākslas darba autori gan bilduši, ka to paveikt nemaz nav bijis grūti, turklāt pēc svētkiem egli varēs izjaukt sastāvdaļās.

ZIVJU DRESĒTĀJS

Tokijas akvārijā «Sunshine Aquarium» līdz pat 25. decembrim trīs reizes dienā iespējams vērot neparastu priekšnesumu. Kāds akvalangists, tērpies Santa Klausa apģērbā, iemanījies zivis ar barību pievilināt tā, ka to veidotais virpulis pēc formas līdzinās svētku eglei.

JAPĀŅU KOMIKSI

Japāņi, kā zināms, ir kāri ne tikai uz jūras veltēm, bet arī komiksiem ar samērā savdabīgiem, lai neteiktu – fantastiskiem, varoņiem. Šo komiksus dēvē par «manga», un viens no tā varoņiem Doraemons izpelnījies godu kļūt par svētku egles simbolu.

DĀRGĀKĀ EGLE

Un atkal Japāna... Tokijas juvelierizstrādājumu veikals «Tanaka Kikinzoku» jau gadiem ilgi pārspēj pats savus sasniegumus dārgāko eglīšu izgatavošanā. Šogad 1,2 metrus augstā svētku rota, kas sver 31 kilogramu un darināta no platīna plāksnītēm, maksā 2,56 miljonus dolāru jeb vairāk nekā 2,05 miljonus eiro. Nav gan dzirdēts, ka šos darinājumus kāds pirktu, un tie cits pēc cita krājas kompānijas muzejā.