Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Gvinejā sāksies izmēģinājumi vakcīnai pret Ebolas vīrusu

© scanpix

Gvinejā 7.martā sāksies plaša mēroga izmēģinājumi vakcīnai pret nāvējošo Ebolas vīrusu, kas Libērijā, Sjerraleonē un Gvinejā laupījis dzīvību aptuveni 9800 cilvēkiem, ceturtdien paziņojusi Pasaules Veselības organizācija (PVO).

Februāra sākumā līdzīgi izmēģinājumi sākās Libērijā.

Gvinejas izmēģinājumu mērķis ir nodrošināt, ka konkrētā vakcīna, kas ir viena no divām vistālāk attīstītajām vakcīnām, sniedz aizsardzību pret Ebolas vīrusu.

Cīņai ar Ebolas vīrusu šobrīd nav licencētas ārstēšanas vai vakcīnas.

"Ja vakcīna izrādīsies efektīva, tas būs vēsturē pirmais preventīvais instruments pret Ebolas vīrusu," norādīja PVO vadītāja Margarēta Čana.

Abas vakcīnas - "CAd3", ko izstrādā Lielbritānijas uzņēmums "GlaxoSmithKline", un "VSV-EBOV", ko attīsta kompānijas "Merck" un "NewLink Genetics", - ir atzītas par izmēģināmām uz cilvēkiem.

Abas vakcīnas jau tiek izmēģinātas Libērijā, un 7.martā Gvinejā sāksies "VSV-EBOV" izmēģinājumi, Ebolas vīrusa smagāk skartajā reģionā piedāvājot vakcinēties visiem cilvēkiem, kuriem varētu draudēt inficēšanās risks, paziņoja PVO.

"Ebolas vīrusa epidēmija izrāda samazināšanās pazīmes," norādīja PVO pārstāve, vienlaikus uzsverot, ka nedrīkst zaudēt modrību un ir jāpanāk pilnīga vīrusa izskaušana.

Libērijā, kuru Ebolas vīruss skāris vissmagāk, jau nedēļu nav konstatēti jauni inficēšanās gadījumi, liecina PVO dati.

"Efektīva vakcīna, lai kontrolētu pašreizējos uzliesmojumus, varētu būt pagrieziena punkts, lai beidzot izbeigtu šo epidēmiju," norādīja PVO pārstāve.