Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Papildināts- Lamanšā iebraukuši trīs Krievijas kuģi

© scanpix

Lamanša jūras šaurumā iebraukuši trīs Krievijas kuģi, arī viens eskadras mīnu kuģis, un Lielbritānijas Karaliskā flote seko līdzi to gaitai, otrdien paziņoja Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Dažas stundas vēlāk, reaģējot uz Krievijas kara aviācijas lidmašīnas parādīšanos Lielbritānijas gaisa telpas tuvumā, gaisā pacelti arī britu reaktīvie iznīcinātāji.

"Ātrās reaģēšanas vienības iznīcinātāji "Typhoon" šodien tika pacelti gaisā pēc tam, kad Krievijas lidaparāts tika pamanīts lidojam Apvienotās Karalistes gaisa telpas tuvumā," paziņoja Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis.

Britu lidmašīnas izlidojušas no Losimutas gaisa spēku bāzes Skotijas ziemeļos.

Šis ir kārtējais atgadījums līdzīgu incidentu virknē, un tas notiek laikā, kad Londonas un Maskavas starpā Ukrainas krīzes un Kremļa kritiķa Aleksandra Ļitviņenko slepkavības izmeklēšanas dēļ valda saltas attiecības.

"Aizsardzības ministrija var apstiprināt, ka Karaliskās flotes kuģis "Argyll" uzrauga trīs Krievijas kuģus, kas brauc cauri Lamanšam," ministrija paziņojusi tviterī.

"Krievijas "Udaloy" klases eskadras mīnu kuģis "Severomorsk" atgriežas no Vidusjūras kopā ar tankkuģi un atbalsta kuģi. Sagaidāms, ka tie Lamanšu pametīs vēlāk."

Pretzemūdeņu kuģis "Severomorsk" bija četru kuģu vidū, kas jau novembrī brauca cauri Lamanšam. Tolaik Francijas varasiestādes noliedza Krievijas ziņojumus, ka šiem kuģiem tur notikuši manevri.

Krievijas Aizsardzības ministrija otrdien paziņoja, ka kuģi ir ceļā uz Atlantijas okeāna ziemeļdaļu, kur tie piedalīsies "pretgaisa un pretzemūdeņu aizsardzības" mācībās.

Krievijas karakuģi Lamanšā tika pamanīti arī februārī, bet pagājušajā mēnesī Lielbritānija izsauca Krievijas vēstnieku pēc tam, kad Krievijas bumbvedēji "Tu-95" bija pietuvojušies Lielbritānijas gaisa telpai.

Krievija ar savām aktivitātēm Lielbritānijas tuvumā grib paust zināmu vēstījumu, skaidroja domnīcas "Chatham House" Krievijas un Eirāzijas programmu vadītājs Džeimss Niksijs.

"Krievija cenšas parādīt, ka tai ir viss kara mākslas spēju spektrs," viņš norādīja.

"Tā nav prelūdija karam, bet atgādinājums par to, ko Krievija vēlas mums atgādināt, - ka tā ir vara, ar kuru ir jārēķinās, nevis dilstošs spēks, kas varētu būt tuvāk realitātei," skaidroja "Chatham House" eksperts.