Otrdiena, 14.maijs

redeem Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis

arrow_right_alt Pasaulē

Kas ir slepenais aģents, kurš cietumā atrasts miris?

© Scanpix/Zumapress

Bijušais FIB pretizlūkošanas virsnieks Roberts Hansens, kurš atzinies, ka strādājis padomju un Krievijas izlūkdienestu labā, 79 gadu vecumā atrasts miris stingrās drošības cietumā Florencē, Kolorādo štatā, kur viņš izcieta mūža ieslodzījumu kopš 2002. gada, ziņo CBS un New York Times.

Hansens saņēma vairāk nekā 1,4 miljonus dolāru skaidrā naudā, dimantus un naudu, kas tika pārskaitīta uz Krievijas kontiem. Pie viņa lietas strādāja trīs simti aģentu, kamēr viņš pats dzīvoja pieticīgā četru guļamistabu mājā Virdžīnijas piepilsētā ar sievu un sešiem bērniem.

1976. gadā viņš pievienojās FIB, izmantojot segvārdu “Ramons Garsija”, un 1985. gadā viņš sāka savu noziedzīgo darbību, sūtot materiālus uz Krieviju un bijušo Padomju Savienību.

Saskaņā ar FIB mājas lapā sniegto informāciju, viņš kompromitēja daudzus informatorus, pretizlūkošanas metodes, izmeklēšanu, desmitiem slepenu ASV valdības dokumentu un tehniskās operācijas.

Lai gan FIB bija aizdomas par viņa dīvainajām darbībām, viņu nevarēja identificēt daudzus gadus, un tikai 1994. gadā, kad Hansens sāka domāt par atvaļināšanos, FIB sāka operāciju, lai viņu pieķertu.

“Mēs vēlējāmies savākt pietiekami daudz pierādījumu, lai viņu notiesātu, un svarīgākais mērķis bija pieķert viņu darbībā,” sacīja bijusī pretizlūkošanas direktora vietniece Debra Evansa Smita.

Lai pieķertu Hansenu, viņam tika dots viltus uzdevums un ierīkots birojs ar slēptām kamerām un mikrofoniem FIB galvenajā mītnē 2001. gada janvārī, un jau mēnesi vēlāk izmeklētāji viņu pieķēra, dodoties uz kādu viņa slēptuvi, un viņš tika pieķerts un notiesāts.