Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Par dzīvošanu uz vientuļas salas piedāvā 80 000 eiro

© Pixabay.com

Ja jūs būtu priecīgi apmesties kādā nomaļas salas nostūrī, Īrijā ir uzsākta programma, kas izmaksās dāsnas naudas kompensācijas cilvēkiem, kuri nolems pārcelties uz kādu no tās salām, raksta lrytas.lt.

Iniciatīva ir daļa no Īrijas valsts programmas "Mūsu dzīvās salas", kuras mērķis ir palielināt iedzīvotāju skaitu Īrijas salās. "Šīs politikas mērķis ir nodrošināt, lai ilgtspējīgas un dinamiskas kopienas varētu dzīvot un attīstīties uz salām daudzus gadus," teica valdība.

Lai arī tas izklausās kā ideāla atpūta, taču ir daži brīdinājumi, kas jāņem vērā. Programma “Mūsu dzīvās salas” atbalsta kopienas 30 salās, kuras nesavienojas ar sauszemi un kuras atdala plūdmaiņas. Piesakoties šajā projektā, Īrijas valdība maksās vairāk nekā 80 000 eiro piekrastes kopienu jaunajiem iedzīvotājiem.

Tomēr šis nav gadījums, kad pārvācies uz omulīgu māju uz salas un jau nākamajā dienā saņem naudu - lielas skaidras naudas subsīdijas tiek piedāvātas kā veids, kā glābt un atjaunot salās pieaugošo pamesto un nolietoto īpašumu skaitu.

Topošajiem iedzīvotājiem ir jāiegādājas un jāuztur nekustamais īpašums kādā no salām. Ēkai jābūt uzceltai līdz 1993. gadam un tā nedrīkst būt lietota vismaz divus gadus. Piešķirto naudu var izmantot tikai celtniecības darbiem, piemēram, mājas siltināšanai, konstrukciju uzlabošanai un pārkrāsošanai. Iespējams saņemt naudu arī mājas celtniecībai.

Ja vēlaties izmēģināt vientuļnieku dzīvi uz savvaļas salas, pieteikšanās ir atvērta no 1. jūlija - varat izvēlēties, piemēram, Aranmoras salu, kur ir zeltainas smiltis un akmeņainas klintis un kurā dzīvo pustūkstotis cilvēku, vai Klēras salu, kurā dzīvo tikai 160 cilvēki.

Arī vairākas citas kopienas visā Eiropā ir uzsākušas programmas jaunu iedzīvotāju piesaistīšanai. Itālijā un Spānijā lauku pilsētas un ciemati īpaši aktīvi izmanto pabalstus, lai piesaistītu jaunus iedzīvotājus, piemēram, Itālijas dienvidu reģionā Apūlijā Presicce-Acquarica pilsēta jaunajiem iedzīvotājiem maksās līdz 30 000 eiro par pārcelšanos uz pilsētiņu.