Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Cik drīz varam gaidīt, ka apģērbs veikalos kļūs nenopērkams?

© Pixabay.com

Eiropas Savienība gatavo direktīvu ar mērķi padarīt apģērbu industriju atbildīgu par visu tekstilizstrādājumu dzīves ciklu. Jaunā stratēģija īpaši koncentrēsies cīņai pret ātro modi, tekstila atkritumiem un nepārdoto apģērbu iznīcināšanu, rakta postimees.ee.

Jaunais likums būtiski mainīs tekstilizstrādājumu dizainu, ražošanu un atkārtotu izmantošanu. Mērķis ir panākt, lai līdz 2030. gadam visi Eiropas Savienībā pārdotie tekstilizstrādājumi būtu pārstrādājami, labojami un ilgtspējīgi.

Tiesību akti, visticamāk, būs līdzīgi tiem, kas jau ir spēkā attiecībā uz elektroniku. Piemēram, visām veļas mašīnām, kafijas automātiem un ledusskapjiem, ko pārdod ES, ir jāatbilst noteiktām energoefektivitātes prasībām. Normatīvais pasākums, kas attiecas uz tekstilizstrādājumiem, var būt saistīts, piemēram, ar materiālu un kvalitātes prasībām.

Eiropas Komisija jau iepriekš ir ierosinājusi paplašināt ražotāja atbildību, lai turpmāk tekstilizstrādājumu atkritumu savākšanas un pārstrādes izmaksas būtu tekstila uzņēmumu atbildība - patērētājs nederīgos tekstilizstrādājumus varētu atgriezt pirkuma vietā.

Diemžēl tas viss, visticamāk, sadārdzinās apģērba izmaksas. Tā kā ātrās modes zīmolu pārdevēji pelna ar savu apgrozījumu, pēc direktīvas stāšanās spēkā drēbes, kas kļūs dārgākas, vairs netiks pirktas tādos apjomos kā līdz šim.

Eiropas Komisija arī plāno aizliegt nepārdoto un atgriezto tekstilizstrādājumu iznīcināšanu.

Eiropas Savienībā ik gadu rodas gandrīz 13 miljoni tonnu tekstila atkritumu - apmēram 12 kilogrami atkritumu no apģērba un apaviem, ko ik gadu saražo viens cilvēks.