Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Pasaulē

Plūdos Lībijā bojāgājušo skaits pārsniedz 5100

© Scanpix

Plūdos Lībijas pilsētā Dernā bojāgājušo cilvēku skaits pārsniedzis 5100 un, visticamāk, vēl pieaugs, trešdien paziņojušas amatpersonas.

Plūdus Lībijas austrumos izraisīja vētra "Daniels", kas pagājušajā nedēļā traucās pāri Vidusjūras reģionam.

Dernu plūdi skāra svētdien, aizskalojot lielāko daļu ceļu. Palīdzības organizāciju darbinieki, kam izdevies sasniegt pilsētu, stāstīja, ka visur sastopami cilvēku līķi.

"Daniels" izraisīja plūdus daudzās pilsētās Lībijas austrumos, bet sevišķi smaga situācija ir Dernā. Pilsētas iedzīvotāji stāstīja, ka dzirdējuši dārdoņu, kad sabrukuši aizsprosti pie pilsētas. Pēc tam Dernai pāri gāzušies septiņus metrus augsti viļņi, kas iznīcinājuši visu savā ceļā.

Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas delegācijas Lībijā vadītājs Jans Frīdezs sacīja, ka cilvēku upuri Dernā ir milzīgi.

Derna atrodas šaurā Vidusjūras piekrastes līdzenumā pie stāviem kalniem, kas stiepjas gar krastu. Tikai divi ceļi no dienvidiem ir izmantojami, un tie ved pa garu, līkumainu maršrutu cauri kalniem. Iespējas piegādāt palīdzību pilsētai pašlaik ir stipri ierobežotas.

Lībijas austrumu Ātrās palīdzības un ārkārtas situāciju centra pārstāvis Osama Ali sacīja, ka Dernā reģistrēti vismaz 5100 nāves gadījumi, kā arī vēl aptuveni 100 nāves gadījumi citviet Lībijas austrumos. Vairāk nekā 7000 cilvēku Dernā guvuši dažādas traumas un palīdzība viņiem tiek sniegta lauka hospitāļos.

Aptuveni 9000 cilvēku joprojām tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem.