Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Pasaulē

Britu izdevums: Putins ir izvirzījis sev mērķi - "sadalīt NATO"

© Scanpix

Kremlis ir apņēmības pilns uzsākt agresiju pret aliansi tieši tajās vietās, kur NATO ir vājākās pozīcijas, raksta The Telegraph.

Pēdējie mēneši ir parādījuši, ka plānotā, bet neveiksmīgā “zibenskara” Ukrainā dēļ Kremlis ir mainījis savu stratēģiju un tagad liek cerības uz NATO novājināšanos un sabrukumu. Par to raksta britu izdevums The Telegraph, analizējot ģeopolitisko situāciju Eiropā.

Publikācijas autors norāda, ka Vladimirs Putins ir izvirzījis sev mērķi "sadalīt NATO un identificēt alianses vājās vietas". Militārā neveiksme Ukrainā ir nedaudz samazinājusi tiešos draudus Polijai un Baltijas valstīm, taču Krievija šobrīd meklē NATO vājo vietu. Balkāni, ko The Telegraph dēvē par NATO vājāko posmu, visticamāk, būs jaunais trieciena punkts Maskavas destabilizējošajiem centieniem.

Pagājušajā nedēļā bruņotu serbu grupa uzbruka Kosovas policijas patruļai, kas beidzās ar viena policista un trīs serbu nāvi - šis notikums tiek dēvēts par vienu no nopietnākajiem kopš 2008. gada, kad Kosova pasludināja neatkarību no Serbijas.

"Šī eskalācija ir Maskavas sapnis. Serbija un Krievija vairākus mēnešus ir gatavojušas serbus eskalācijai Kosovā, kurinot spriedzi Balkānos, lai novērstu Rietumu uzmanību no kara Ukrainā. Tās ir pārpludinājušas informācijas telpu ar propagandu, kas atkārto vecus apgalvojumus ka Kosova pieder Serbijai," vēsta The Telegraph.

Tagad Krievija šo notikumu aktīvi izmanto savā ārpolitiskajā retorikā, apsūdzot Rietumus konflikta kurināšanā Balkānos. Rīkojoties ar hibrīdmetodēm un nenosūtot uz reģionu karaspēku, Putins cenšas sasniegt trīs mērķus: novērst Rietumu uzmanību no Ukrainas, nostiprināt Maskavas pozīcijas reģionā un dot Putinam vadības sviras pār Rietumvalstīm, šantažējot tās ar draudiem saasināt konfliktu reģionos.

"Vēl viena Kosovas krīze varētu viegli “pārmesties” arī Ziemeļmaķedoniju, kas ir NATO dalībvalsts, un tai būtu nopietna ietekme uz Eiropas aizsardzību laikā, kad ASV ir apjukusi saistībā ar gaidāmajām vēlēšanām. Neraugoties uz NATO vispārējo militāro pārākumu, tai ir vāja pozīcija Eiropas Savienībā. Ir pienācis laiks NATO nostiprināt savu klātbūtni reģionos un nostādīt Krieviju aizsardzības pozīcijās," raksta publikācijas autors.