Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Austrālijā tiks būvēts pasaulē augstākais koka tornis

© Scanpix

Rietumaustrālija drīzumā varētu kļūt par mājvieta pasaulē augstākajai koka ēkai - Pērtas varas iestādes plāno būvē 191,2 metrus augstu torni, kas būvēts, izmantojot kokmateriālus, vēsta cnn.com.

Ceturtdien tika apstiprināts “Grange Development” priekšlikumu par debesskrāpja būvi, kas pašlaik tiek saukts par C6 ēku, un kas būtu gandrīz divreiz augstāks nekā pašreizējais pasaules koka būves rekordists.

Izstrādātāji apgalvo, ka 42% no torņa tiks būvēti no kokmateriāliem, savukārt tā kolonnas un serde būs izgatavota no dzelzsbetona.

Ja augstceltne tiks pabeigta, tā pārspēs pasaulē augstāko koka un betona hibrīdēku - Ascent torni, kas atrodas ASV un ir 25 stāvus jeb 86 metrus augsts.

Saskaņā ar “Grange Development” sniegtajiem datiem, 50 stāvu tornī būs vairāk nekā 200 dzīvokļu, un tā būs Rietumaustrālijas pirmā oglekļa neitrālā dzīvojamā ēka.

“Grange Development” direktors Džeimss Dibls paziņojumā presei sacīja: "Būvējot C6, mūsu mērķis ir pievērst uzmanību uz klimatam draudzīgāku celtniecības pieeju."

Tornī tiks izmantoti 7400 kubikmetru kokmateriālu, kas iegūti no 600 kokiem.

"Mēs nevaram izaudzēt betonu," Dibls teica Pērtas iestādēm iesniegtajā priekšlikumā, nosaucot plānu par "jaunu projektu, kas izmanto hibrīdas būvniecības metodoloģijas, lai kompensētu oglekļa emisiju mūsu apbūvētajā vidē, kas ir vienīgais lielākais klimata pārmaiņu veicinātājs.”

"Šī ir mūsu iespēja paziņot, ka mums patiesi rūp gan mājokļu krīze, kas mums draud, gan klimata krīze, ar kuru mēs kā nozare darām ļoti maz," viņš piebilda.

Līdzās kokmateriālu izmantošanai plānā ir iekļauti arī tādi zaļie elementi kā jumta dārzs, pilsētas ferma un iedzīvotāju piekļuve 80 jauniem pilnībā elektriskiem Tesla Model 3.