Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Uzņēmējs, lai iegūtu tiesības būvēt vēja parku, iespējams, piedāvājis iespaidīgu kukuli

© Dmitrijs Suļžics/f64

Polijas pilsonis, kas pārstāv Polijas biznesa grupu, tiek turēts aizdomās par 100 000 eiro kukuļa piedāvāšanu uzņēmumam ”Enefit Green”, lai iegūtu līgumu par vēja ģeneratoru parka būvniecību Lietuvas Ķelmes rajonā, pirmdien paziņoja Lietuvas prokuratūra.

"Izmeklēšana tiek veikta, pamatojoties uz aizdomām, ka Polijas pilsonis, pārstāvot kādu Polijas biznesa grupu, piedāvājis kukuli 100 000 eiro apmērā Igaunijas valstij piederoša Lietuvas uzņēmuma augstākā līmeņa vadītājam," preses konferencē paziņoja Ģenerālprokuratūras organizētās noziedzības un korupcijas izmeklēšanas departamenta prokurors Rims Juodis.

Pēc Juoda teiktā, kukulis tika piedāvāts, lai uzvarētu “Enefit Green” vēja enerģijas projektā.

"Šī summa ir par vēja parka būvniecību Ķelmes rajonā, lai Polijas grupa uzvarētu šajā projektā," viņš apstiprināja.

Prokurors atteicās nosaukt Polijas biznesa grupu, kas piedāvājusi kukuli.

"Tika nolemts uzņēmumu nenosaukt, jo tam šajā lietā nav nekāda statusa," viņš sacīja.

Jautāts, vai Polijas pilsonis pārstāv Polijas enerģētikas grupas “Orlen” intereses, Juodis atbildēja, ka šis uzņēmums nav iesaistīts izmeklēšanā.

Ģenerālprokuratūra paziņojumā presei norādīja, ka pastāv aizdomas, ka kukuļa mērķis bija panākt, lai Polijas grupa, kas bija iesniegusi piedāvājumu vairāk nekā 100 miljonu eiro vērtībā, tiktu atzīta par Ķelmes vēja parka projekta konkursa uzvarētāju.

Pēc Juoda teiktā, Polijas grupas pārstāvis tika aizturēts pagājušajā nedēļā. Pašlaik viņš ir atbrīvots pret drošības naudu 75 000 eiro apmērā, un viņam ir aizliegts izbraukt no Lietuvas.

Pirmstiesas izmeklēšana tika sākta, pamatojoties uz “Enefit Green” sūdzību.