Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

No Izraēlas un palestīniešu teritorijām tiek evakuēti tūkstošiem ārzemnieku

© Reuters/Scanpix/Leta

No Izraēlas un palestīniešu teritorijām tiek evakuēti tūkstošiem ārvalstu pilsoņu, kas tur atradās, kad pagājušo sestdien izcēlās karš pēc kaujinieku grupējuma "Hamas" uzbrukuma Izraēlai no Gazas joslas.

Bruņotā vardarbība jau ir prasījusi tūkstošiem cilvēku dzīvību abās pusēs. Vairākas valstis ir sākušas operācijas savu pilsoņu repatriācijai, bet citas plāno to darīt tuvāko dienu laikā.

Ukrainas vēstnieks Izraēlā Jevhens Kornijčuks trešdien paziņoja, ka Ukraina plāno pirmo evakuācijas lidojumu no Telavivas sestdien, bet otrs šāds lidojums varētu notikt svētdien.

Tā kā lidojumi uz Ukrainu ir apturēti Krievijas iebrukuma dēļ, lidmašīnas no Telavivas varētu doties uz Ukrainas kaimiņvalstīm, piemēram, Moldovu, Rumāniju, Slovākiju vai Poliju, Kornijčuks pavēstīja Ukrainas televīzijā.

Evakuāciju ir lūguši viens tūkstotis Ukrainas pilsoņu. Vēstnieks sacīja, ka "ir liela problēma ar mūsu pilsoņiem, kuri atrodas Gazas joslā", kur mīt apmēram 300 Ukrainas pilsoņu.

Varas iestādes "ir izveidojušas sarakstus apmēram 160 cilvēku evakuācijai no Gazas joslas - un šis skaits pastāvīgi pieaug - caur Rafāhu uz Ēģipti un pēc tam uz trešajām valstīm," piebilda Ukrainas vēstnieks.

Kanāda trešdien nosūtīja divas armijas lidmašīnas, lai tiktu galā ar "augošu pieprasījumu" kanādiešu repatriācijai "tuvākajās dienās", sacīja Kanādas ārlietu ministre Melānija Žolī.

Kanādas konsulārajos dienestos Izraēlā ir reģistrēti vairāk nekā 4200 Kanādas pilsoņu, bet palestīniešu teritorijās - vēl 470.

Grieķijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka no Izraēlas jau ir repatriēti apmēram 90 Grieķijas pilsoņu. Bija paredzēts, ka vēl viena lidmašīna ar šīs valsts pilsoņiem atgriezīsies Grieķijā ceturtdienas rītā.

Argentīna, kuras ebreju kopiena ir lielākā Latīņamerikā, otrdien sāka evakuēt no Izraēlas 1246 savus pilsoņus. Trīs gaisa spēku lidmašīnas dienā aizvedīs evakuētos uz Romu, no kurienes Argentīnas valsts aviosabiedrība "Aerolineas Argentinas" nogādās viņus uz Buenosairesu.

Brazīlijas valdība plāno izmantot vismaz sešas lidmašīnas, lai ātri repatriētu savus pilsoņus, kuru vēlas atstāt Izraēlu un palestīniešu teritorijas. Izraēlā dzīvo apmēram 14 000 brazīliešu, bet palestīniešu teritorijās - 6000.

Pirmā lidmašīna ar 211 brazīliešiem atgriezās Brazīlijā trešdien, bet otrai ir paredzēts atgriezties ceturtdien.

Nigērija ir aizvedusi ar čārterreisu uz dzimteni vairāk nekā 300 savu pilsoņu, kas bija aizbēguši uz Jordāniju no Izraēlas, kur viņi bija ieradušies kristiešu svētceļojumā.

Šveices nacionālā lidsabiedrība "Swiss International Air Lines" otrdien repatriēja 220 Šveices pilsoņus. Trešdien bija plānots otrs repatriācijas lidojums ar 215 vietām, bet ceturtdien - trešais ar 215 vietām.

Izraēlā un palestīniešu teritorijās ir oficiāli reģistrēti apmēram 28 000 Šveices pilsoņu ar savām ģimenēm, kas tur dzīvo.

Spānija naktī uz trešdienu organizēja lidojumu no Telavivas ar 209 cilvēkiem lidmašīnā. 185 no viņiem bija Spānijas pilsoņi, bet pārējie - citu Eiropas un Latīņamerikas valstu pilsoņi.

Trešdienas pēcpusdienā no Telavivas izlidoja lidmašīna ar 220 pasažieriem, no kuriem 149 bija Spānijas pilsoņi.

Telavivu atstāja arī lidmašīna ar 192 Dienvidkorejas pilsoņiem, kas trešdienas rītā nolaidās Inčeonas starptautiskajā lidostā pie Seulas. Vēl 30 Dienvidkorejas pilsoņi šonedēļ tiks evakuēti ar komercreisiem, bet 27, kas bija ieradušies Izraēlā kristiešu svētceļojumā, aizbrauks ar autotransportu uz Jordāniju.

Francijas ārlietu ministre Katerīna Kolonna ir paziņojusi par īpašu "Air France" reisu no Telavivas ceturtdien, lai palīdzētu repatriēt Francijas pilsoņus, kas nespēja paši aizbraukt.

Vācija paziņoja, ka sadarbībā ar aviosabiedrību "Lufthansa" organizē "vairākus īpašos reisus"' ceturtdien un piektdien Vācijas pilsoņu repatriācijai. Apmēram 4500 Vācijas pilsoņu ir reģistrējušies, lūdzot palīdzēt atgriezties dzimtenē.

Islandes valdība paziņoja, ka nosūtīs lidmašīnu, lai repatriētu apmēram 120 savus pilsoņus, kas iestrēguši Izraēlā.

Norvēģija organizēja lidojumu trešdienas vakarā, lai evakuētu savus pilsoņus no Izraēlas un palestīniešu teritorijām. Šajā reģionā ir apmēram 500 Norvēģijas pilsoņu.

Portugāle trešdienas rītā ar amijas lidmašīnu repatriēja 152 savus pilsoņus, kā arī 14 citus eiropiešus.

Austrijas valdība paziņoja, ka trešdienas vakarā aizvedusi no bīstamā reģiona 98 cilvēkus. 83 no viņiem bija austrieši, bet pārējie 15 - Izraēlas, Vācijas, Spānijas, Ungārijas, ASV un Nīderlandes pilsoņi.