Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Bruņota vienība no cietuma atbrīvo Gvinejas bijušo diktatoru

© Scanpix

Smagi bruņota vienība sestdien no cietuma atbrīvoja Gvinejas huntas bijušo līderi Musu Dadī Kamaru, paziņoja vietējās amatpersonas.

Operācijas laikā izcēlās apšaudes Gvinejas galvaspilsētā Konakri.

No centrālā cietuma atbrīvoti vēl vismaz divas bijušās amatpersonas, kas tiek tiesātas kopā ar Dadī Kamaru par 2009.gadā notikušo slaktiņu viņa prezidentūras laikā.

Gvinejas tieslietu ministrs Aponīss Čārlzs Raits informēja, ka "smagi bruņoti vīri" iebruka cietumā un atbrīvoja četrus ieslodzītos, arī Musu Dadī Kamaru.

Viņš paziņoja, ka ir slēgtas Gvinejas robežas.

Pagaidām nav skaidrs, ka Kamara tika atbrīvots pēc savas gribas. Bijušā diktatora advokāts Džokamijs Haba pauda pārliecību, ka viņa klients ir nolaupīts un viņa dzīvība ir apdraudēta.

Gvinejas armija operāciju raksturoja kā mēģinājumu sabotēt kopš 2021.gada septembra pie varas esošā Momadija Dumbujas valdības īstenotās reformas.

14 miljonu cilvēku apdzīvotajā Rietumāfrikas valstī 2021.gada septembrī notika apvērsums, kad Dumbuja ar karavīriem iebruka prezidenta pilī un ar spēku gāza civilo prezidentu Alfu Kondi. Kopš tā laika Gvinejā valda hunta.

Kamara, kurš pats pie varas nāca apvērsumā 2008.gada decembrī, ir aizturēts kopš pagājušā gada septembra, kad sākās prāva pret viņu un vēl apmēram desmit armijas un valdības amatpersonām par 2009.gada slaktiņu, ko pastrādāja toreizējam huntas līderim lojāli spēki.

156 cilvēku nogalināšana un vismaz109 sieviešu izvarošana sākās politiskā mītiņā Konakri stadionā 2009.gada 28.septembrī, liecina ANO izmeklēšana.