Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Pasaulē

VIDEO. Izvirdis slavenais Etnas vulkāns

© Scanpix

Itālijā, Sicīlijas salā, izvirdis slavenais Etnas vulkāns - viens no aktīvākajiem vulkāniem pasaulē. Pēc ekspertu domām, izvirduma kolonnas augstums bijis aptuveni 4,5 kilometri virs jūras līmeņa, ziņo Euronews.

Izvirduma rezultātā vairākās Jonijas jūras piekrastes pilsētās nosēdušies vulkāniskie pelni.

Saskaņā ar jaunākajiem datiem, vulkāns šobrīd ir norimis, un tā darbība ir normalizējusies. Neskatoties uz lavas strūklaku un dūmu mākoņiem, tuvējās lidostas netika slēgtas.

Etna ir viens no aktīvākajiem vulkāniem - tā zvirdumi var notikt vairākas reizes gadā un pat mēnesī.

2021. gada laikā Etna sešos mēnešos izmeta tik daudz vulkānisko materiālu, ka tā augstums palielinājās par gandrīz 30 metriem. Arī šogad bijuši jau vairāki izvirdumi.

Lielākoties Etnas izvirdumi tiek klasificēti kā zema līmeņa vulkāniskā aktivitāte - tie ietver pelnu strūklas, lavas strūklakas un Strombolijas sprādzienus - smalkus magmas izvirdumus, kuri vizuāli tomēr ir gana iespaidīgi.

Etna tiek uzskatīta par drošu vulkānu, jo lielākā daļa izvirdumu nerada briesmas apgabalā dzīvojošajiem. Bieži vien lielākās neērtības sagādā tieši pelni, kas izvirdumu laikā pārklāj tuvējās pilsētas un ciematus un kuru dēļ reizēm nākas slēgt lidostas.