Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

"Briesmas ir reālas un lielākas nekā tās bijušas ilgu laiku,"; Vācijas iekšējās drošības dienests brīdina par terorisma draudu pieaugumu

© Scanpix

Palestīniešu teroristiskā grupējuma "Hamās" uzbrukums Izraēlai un Izraēlas militārā operācija "Hamās" pārvaldītajā Gazas joslā ir būtiski palielinājusi teroristu draudus Vācijā, liecina Vācijas iekšējās izlūkošanas dienesta dati.

Gazas konflikta rezultātā "ievērojami palielinājušies potenciālie draudi par iespējamu teroristu uzbrukumu ebrejiem un izraēliešu privātpersonām un iestādēm, kā arī Rietumiem kopumā", norādīts Vācijas Federālā konstitūcijas aizsardzības biroja (BfV) trešdien publicētajā apdraudējuma novērtējumā.

Birojs paziņoja, ka uzrauga islāmistu aicinājumus uz uzbrukumiem un risku, ka teroristu grupējumi "Al-Qaeda" vai "Islāma valsts" varētu mēģināt iesaistīties konfliktā.

BfV vadītājs Tomass Haldenvangs arī pauda bažas par risku, ka radikalizēti indivīdi varētu īstenot uzbrukumus vienatnē.

"Briesmas ir reālas un lielākas nekā tās bijušas ilgu laiku," atzina Vācijas iekšējās izlūkošanas dienesta vadītājs.

Institūcijas veiktajā analīzē uzsvērts arī tas, ka izplatītāki kļūst centieni musulmaņus kopumā un jo īpaši palestīniešus attēlot kā Rietumu upurus. Ziņojumā arī norādīts, ka saistībā ar to palielinājies izteikti antisemītisku incidentu skaits.

Tomēr ziņojumā norādīts, ka "Hamās" un Libānas kaujinieku grupējuma "Hizbollah" atbalstītāju Vācijā joprojām ir maza ietekme un tie nav parādījušies kā grupa demonstrācijās, kas Vācijā notikušas palestīniešu atbalstam.

Ziņojumā uzteiktas Vācijas varasiestādes, kas spējušas panākt, ka abu valstī aizliegto radikālo grupējumu atbalstītāji vairās no publiskām aktivitātēm.

Kā vēstīts iepriekš, Federālā antisemītisma izpētes un informācijas departamentu asociācija ("Rias") šonedēļ paziņoja, ka Vācijā pirmajā mēnesī kopš Izraēlas un palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" kara sākuma reģistrēti 994 antisemītiski incident, kas ir vidēji 29 antisemītiski incidenti dienā jeb par 320% vairāk nekā vidēji dienā 2022.gadā. Šie dati attiecas uz laika periodu no 7.oktobra līdz 9.novembrim.