Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Augsta ES amatpersona brīdina par iespējamiem teroristu uzbrukumiem Ziemassvētkos

© Scanpix

Gaidāmajā svētku sezonā Eiropas Savienībā pastāv "milzīgs teroristu uzbrukumu risks", paziņojusi augsta ES amatpersona, ziņo bbc.com.

Eiropas iekšlietu komisāre Ilva Johansone sacīja, ka Izraēlas un Hamās karš sabiedrībā izraisījis palielinātu vardarbības risku. Viņas izteikumi izskanēja dažas dienas pēc tam, kad Parīzē tika nāvējoši sadurts kāds tūrists.

Johansone sacīja, ka ES nodrošinās papildu 30 miljonus eiro aizsardzībai, bet viņa neprecizēja, vai ir kāda konkrēta informācija, kuras dēļ tika izteikts brīdinājums.

"Mēs to redzējām nesen Parīzē, diemžēl mēs to esam redzējuši arī agrāk," viņa piebilda.

Līdzīgu brīdinājumu izteica arī Vācijas iekšlietu ministre Nensija Fēzere, kura žurnālistiem sacīja, ka ES ir rūpīgi jāseko draudiem un propagandai, jo pastāv augsts "vardarbīgo islāmistu turpmākas radikalizācijas risks".

Daudzās Eiropas valstīs ir pieaudzis naida noziegumu skaits, kopš Hamās kaujinieki uzbruka izraēliešu kopienām, nogalinot aptuveni 1200 cilvēkus un daudzus citus sagūstot par ķīlniekiem Gazā. Saskaņā ar Hamās pārvaldītās veselības ministrijas datiem, Izraēlas iebrukumā Gazā kopš kara sākuma ir gājuši bojā vairāk nekā 15 000 cilvēku.

ES ministri sestdien tikās pēc uzbrukuma, kas notika netālu no Eifeļa torņa un kura laikā tika līdz nāvei sadurts 23 gadus vecs vācu tūrists, bet viņa draudzene tika ievainoti.

Jaunais vācu pāris pirms uzbrukuma bija apmeklējis Parīzes Disnejlendu, Luvru un uzņēmis pašbildes pie Eifeļa torņa.

Policija paziņoja, ka 26 gadus vecais aizdomās turamais francūzis, kurš nāk no nereliģiozas irāņu ģimenes, bija solījis uzticību grupējumam “Islāma valsts”.

Vīrietis, kurš tika arestēts notikuma vietā, iepriekš bija ieslodzīts par terora akta plānošanu La Défense biznesa rajonā ārpus Parīzes.

2020. gadā viņu intervēja Francijas policija par sazināšanos ar Abdoullaku Anzorovu, kurš nogalināja skolotāju Samuelu Petiju.

Pretterorisma prokurors Žans Fransuā Rikars sacīja, ka vīrieša māte ir paudusi bažas par viņa uzvedību, lai gan tobrīd nebija pierādījumu, kas ļautu veikt turpmākus pasākumus pret viņu.

Arī Vācija ir paaugstinātā gatavībā par iespējamiem uzbrukumiem - pagājušajā nedēļā dažādās valsts vietās tika aizturēti divi zēni, kuri tiek turēti aizdomās par kaujinieku islāmistu uzbrukuma plānošanu Ziemassvētku tirdziņam Leverkūzenes pilsētā, bet 20 gadus vecs irākietis, kurš Vācijā ieradās pagājušajā gadā, atrodas apcietinājumā uz aizdomu pamata par uzbrukuma ar nazi plānošanu Ziemassvētku tirdziņam Hannoverē.

Vācijas iekšējās izlūkdienesta vadītājs Stefans Krāmers brīdinājis par "ievērojamām briesmām", ko rada Hamās ne tikai Ziemassvētku tirdziņas, bet arī tādos nozīmīgos sporta notikumos kā Parīzes olimpiskās spēles un Eiropas 2024. gada futbola čempionāts, kas notiks 2024. gadā.