Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Neskatoties uz abu valstu dziļajām domstarpībām, Erdogans ieradies vizītē Grieķijā

© Scanpix/ZUMA Press

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ceturtdien ieradies vizītē Grieķijā, cerot uzlabot valstu savstarpējās attiecības un veicināt sadarbību.

Neskatoties uz abu valstu dziļajām domstarpībām, Erdogans solīja abpusēji izdevīgu pieeju, kas liks pamatus plašākai sadarbībai.

Gatavojoties Turcijas prezidenta uzņemšanai, Atēnās pastiprināti drošības pasākumi un lielākās ielas slēgtas satiksmei.

Erdogans vizītes laikā tiksies ar Grieķijas premjerministru Kirjaku Micotaki un Grieķijas prezidenti Katerīni Sakeralopulu.

Erdoganu pavada vairāki ministri, un vizītes laikā plānotas sarunas ar Grieķijas ministriem un vairāku sadarbības vienošanos parakstīšana. Viens no līgumiem attiecas uz migrāciju un paredz izveidot komunikācijas kanālus starp abu valstu krasta apsardzes dienestiem.

Grieķijas un Turcijas attiecību uzlabošanās varētu palīdzēt Turcijai uzlabot attiecības ar Eiropas Savienību (ES) un citiem Rietumu sabiedrotajiem.

Paredzams, ka Grieķija piedāvās ieviest brīvdienu vīzas turkiem, kas apmeklē Grieķijas salas, un Grieķija atbalsta Ankaras lūgumu atvieglot ceļošanas ierobežojumus Turcijas pilsoņiem Eiropas Savienībā. Gaidāms, ka tiks panākta vienošanās arī par tirdzniecības un transporta jautājumiem un par strīdu risināšanu, izmantojot divpusējus kontaktus.

Ilgstošie strīdi starp Grieķiju un Turciju pēdējos 50 gados trīs reizes ir noveduši abas valstis līdz kara slieksnim. Pēdējais uzliesmojums notika 2020.gadā, kad abu valstu karaflotes kuģi Vidusjūras austrumos veica savstarpējus sekošanas manevrus. Spriedzi izraisīja domstarpības par jūras robežām un resursu izpētes tiesībām Egejas jūrā un Vidusjūras austrumos.

Attiecībām pasliktinoties, Erdogans vēl pagājušajā gadā paziņoja, ka vairs nav ieinteresēts tikties ar Micotaki. Taču šī būs jau trešā līderu tikšanās šogad, kas liecina par nozīmīgiem centieniem uzlabot attiecības.