Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

ASV raida gaisa triecienus ar Irānu saistītiem mērķiem Sīrijā un Irākā

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/LETA

ASV armija piektdien veica gaisa triecienus ar Irānu saistītiem mērķiem Sīrijā un Irākā, pirmoreiz atbildot uz drona uzbrukumu, kurā tika nogalināti trīs amerikāņu karavīri ASV bāzē Jordānijā.

Gaisa triecieni Irānas spēkiem un Teherānas atbalstītiem kaujinieku grupējumiem Irākā un Sīrijā bija atbilde uz ASV karavīru nāvi svētdien notikušajā drona uzbrukumā, kurā Vašingtona vainoja Irānas atbalstītus spēkus.

"Mūsu atbilde sākās šodien. Tā turpināsies mūsu izvēlētos laikos un vietās," paziņoja ASV prezidents Džo Baidens.

"ASV netiecas uz konfliktu Tuvajos Austrumos vai citur pasaulē. Bet lai visi, kas mēģinātu mums kaitēt, zina šo: ja jūs kaitējat amerikānim, mēs atbildēsim," piebilda Baidens.

Triecieni bija vērsti pret Irānas Islāma revolūcijas gvardes korpusa Kudsas spēkiem un ar Irānu "saistītiem kaujinieku grupējumiem". ASV spēki trāpīja "vairāk nekā 85 mērķiem", un triecienus veica daudzas lidmašīnas, tai skaitā tāldarbības bumbvedēji no ASV, paziņoja ASV Centrālā pavēlniecība (CENTCOM).

Starp triecienu mērķiem bija komandu, kontroles un izlūkošanas centri, kā arī raķešu, šāviņu un dronu noliktavas, kas piederēja kaujinieku grupējumiem un Irānas spēkiem, "kuri veicināja uzbrukumus ASV un koalīcijas spēkiem," piebilda CENTCOM.

Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) ziņoja, ka triecienos Sīrijas austrumos tika nogalināti "vismaz 23 proirāniski kaujinieki".

SOHR ziņoja, ka ir iznīcinātas vismaz 26 svarīgas proirānisko grupējumu atrašanās vietas, tai skaitā ieroču noliktavas. Triecieni Sīrijas austrumos tika veikti vairāk nekā 100 kilometrus garā joslā no Deirezoras pilsētas līdz Albukamalai pie Irākas robežas.

Baltā nama Nacionālās drošības padomes pārstāvis sakariem ar presi Džons Kērbijs paziņoja, ka ASV kara lidmašīnas uzbruka "vairāk nekā 85 mērķiem septiņos objektos, kurus izmanto Irānas Islāma revolucionāro gvardu korpuss un tā sponsorētie kaujinieku grupējumi", no kuriem trīs atrodas Irākā un četri - Sīrijā.

"Šie mērķi tika rūpīgi izvēlēti, lai izvairītos no civiliedzīvotāju upuriem," viņš piebilda.

Taču Irākas valdības preses pārstāvis Basems al Avadi paziņoja, ka ASV triecienos Irākas rietumos nogalināto 16 cilvēku vidū ir civiliedzīvotāji, savukārt Sīrijas armija paziņoja, ka triecienos Sīrijā ir nogalināti "vairāki civiliedzīvotāji un karavīri".

"Irākas un reģiona drošība šo triecienu dēļ nonāks uz bezdibeņa sliekšņa," sacīja Avadi.

Sīrijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka triecieni "ārkārtīgi bīstamā veidā saasinās konfliktu Tuvajos Austrumos".

Irānas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Nasers Kanani sacīja, ka nakts operācija ir "vēl viena ASV valdības stratēģiska kļūda, kurai nebūs nekādu citu rezultātu, kā vien saspīlējuma un nestabilitātes pastiprināšana".