Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Simtiem traktoru bloķē ielu Prāgas centrā

© pixabay.com

Simtiem traktoru pirmdien bloķēja ielas joslu Prāgas centrā, lauksaimniekiem protestējot pret Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības politiku.

Tomēr protesta akcijā nepiedalās lielākās Čehijas lauksaimnieku organizācijas, kas no tās distancējās pēc tam, kad kļuva zināms, ka atsevišķi tās organizatori nesen organizējuši arī prokrieviskas demonstrācijas.

Protesta akcijas dēļ nav apturēta satiksme Prāgā, tomēr pašvaldība brīdināja cilvēkus pirmdien nebraukt uz Čehijas galvaspilsētu.

Akcijas organizatori plāno iesniegt lauksaimniecības ministram Marekam Vibornijam vēstuli ar savām prasībām. Lauksaimnieki ir īpaši neapmierināti ar ES Zaļā kursa prasībām, kas paredz ierobežot ķimikāliju lietošanu un samazināt siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izmešus. Lauksaimnieki pieprasa Čehijai izstāties no vienošanās. Daļa protestētāju pieprasa arī valdības demisiju.

Citas Čehijas lauksaimnieku grupas paziņoja par atsevišķu demonstrāciju rīkošanu ceturtdien kopā ar citu valstu zemniekiem.

Pēdējo nedēļu laikā līdzīgi lauksaimnieku protesti ir notikuši daudzviet ES. Lauksaimnieki sūdzas par ES politiku vides un citos jautājumos, kas uzliek finansiālu slogu un sadārdzina viņu produkciju salīdzinājumā ar precēm, kas tiek importētas no valstīm, kas nav ES.

Eiropas Komisija dažu pēdējo nedēļu laikā ir nedaudz piekāpusies, piemēram, atliekot plānus uz pusi samazināt pesticīdu un citu bīstamu vielu lietošanu. Tomēr protesti kļūst arvien plašāki.