Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Pasaulē

Kur pazudusi Velsas princese Keita?

© Pixabay.com

Velsas princeses Ketrīnas vairākas nedēļas ilgā publiskā prombūtne ir kļuvusi par starptautisku sarunu tematu - lai gan Kensingtonas pils paziņoja, ka princesei janvārī tika veikta plānota vēdera operācija, un norādīja, ka līdz martam viņa būs ārpus sabiedrības redzesloka, vairākas neparastas detaļas - graudainas fotogrāfijas, izmainīti attēli, neskaidra medicīniskā informācija, neregulāras ziņas no Lielbritānijas karaliskās ģimenes - ir devušas daudz vietas sabiedrības un preses minējumiem, raksta "cnn.com".

Ketrīnas pazušana ir likusi "TikTok" un vietnes X lietotājiem izveidot daudzas savādas sazvērestības teorijas un arī jokus. Kas no tā visa varētu būt patiesība?

Vairāki amatieri detektīvi pēdējo mēnešu laikā ir izstrādājuši laika grafikus un izteikuši minējumus, ka jaunākie publicētie Keitas attēli ir pārveidoti, veidojot teorijas par to, kur viņa patiesībā atrodas un kas, viņuprāt, mēģina noslēpt "patiesību".

Pēc tam, kad medijos izskanēja informācija, ka oficiālā mātes dienas fotogrāfija, kurā bija redzama princese un viņas trīs bērni, ir izmainīta ar fotošopa palīdzību, lieta sāka kļūt nopietnāka. Britu plašsaziņas līdzekļi sāka uzdot precīzākus jautājumus. Amerikāņu televīzijas šovi atklāti ņirgājās par to, kas ātri kļuva par karalisku haosu, izvirzot dažādas teorijas.

Bet princese Keita joprojām nav redzēta sabiedrībā kopš decembra.

Kņada, teorijas, analīzes, joki un nopietnas bažas - tie visi parāda daudzos veidus, kā cilvēki mijiedarbojas ar karalisko ģimeni un to vērtē.

Nav grūti saprast, kāpēc cilvēki ir tik ļoti ieinteresēti notiekošajās "pils intrigās".

"Viņi izdzīvo šīs nesasniedzamās, nesalīdzināmās dzīves, es to apzinos visu savu dzīvi," sacīja Sjūzena Greivsa. 40 gadus vecā sieviete gandrīz pirms 20 gadiem pārcēlās uz ASV no Birmingemas Apvienotajā Karalistē un joprojām seko līdzi karaliskajām ziņām.

"Esmu pietiekami veca, lai atcerētos, kad nomira princese Diāna un visu skandālu un skumjas, kas notika pēc tam," viņa sacīja CNN. "Un tagad tas viss notiek ar princi Hariju un viņa sievu, karalis ir slims, un princese ir pazudusi.”

Kārlija Veinsvorta, 28 gadus veca amerikāniete, kura arī seko karaliskajiem notikumiem, saka:

"Tas šķiet kā izdomājums, bet tā nav. Tas ir pietiekami reāli. Pat draugi, kuriem parasti ir vienalga par karalisko ģimeni, ir iesaistīti drāmā ar princesi. Visiem patīk noslēpumi. Daudzi no šiem cilvēkiem uzskata, ka ir jautri meklēt pavedienus, uzminēt, kas notiek aizkulisēs.”

Abas sievietes pastāstīja par to, kā tādi šovi kā “Kronis” (seriāls “The Crown”) un pretrunas, kas saistītas ar dažādiem karaliskās ģimenes locekļiem - sākot ar princi Hariju un Saseksas hercogieni Meganu un Harija memuārus “Spare”, līdz nopietnākām tēmām, piemēram, apgalvojumi par karaļa Čārlza brāli princi Endrjū un pat ilgstoša interese par princeses Diānas dzīvi un nāvi, ir ietekmējuši to, kā cilvēki redz monarhiju.

"Es nezinu, vai tas ir tāpēc, ka esmu amerikāniete vai kas cits, bet es vienkārši pieņemu, ka viņi vienmēr kaut ko slēpj," sacīja Veinsvorta. "Ne karaliskā ģimene konkrēti, bet gan ikviens, kas atrodas šādā stāvoklī."

Sociālo mediju platforma X ar nosaukumu “Kur, pie velna, ir Keita Midltone” ir piesaistījusi 4400 dalībnieku, kuri ir gatavi atrisināt šo noslēpumu.

“Keita ir pazudusi! Pievienojies mums, izbaudi savu vainīgo prieku,” teikts grupas aprakstā.

Grupas videoklipos un ierakstos ir izklāstīti stāsti, kas varētu pārspēt jebkuru izdomātu noslēpumainu trilleri.

Lai arī par princeses pazušanu klīst daudz baumu un joku, taču, jo ilgāka ir Ketrīnas prombūtne no sabiedrības, jo arvien vairāk izklaides un plašsaziņas līdzekļi kļūst aizvien drosmīgāki savās spekulācijās. Nesen "The Late Show" vadītājs Stīvens Kolberts atklāti izklāstīja baumas par Keitas un Viljama personīgo dzīvi, savukārt "Daily Show" izsmēja Mātes dienas foto strīdu.

Notiek acīmredzamā uzticības izjukšana starp dažiem plašsaziņas līdzekļiem un karalisko ģimeni - pēc tam, kad Ketrīna it kā atvainojās par pārveidoto Mātes dienas attēlu, vienas no pasaulē lielākajām ziņu un foto aģentūrām globālais direktors sacīja, ka Kensingtonas pils, kas publicēja fotoattēlu, vairs netiek uzskatīta par "uzticamu avotu".

Lielbritānijas Preses fotogrāfu asociācija izplatīja paziņojumu, aicinot Kensingtonas pili "nodot oriģinālos attēlus apskatei, lai mēs varētu novērtēt paveikto" un "gādāt, lai tas vairs neatkārtotos".

Britu mediju pārstāvji arī sāk atklāti apšaubīt oficiālo stāstījumu par Keitas prombūtni. "Neprāts par Keitu pierāda, ka karaliskajai ģimenei JĀBŪT caurspīdīgākai," teikts jaunākajā virsrakstā "The Daily Mail", lai gan parasti laikraksts ir labvēlīgs pret karalisko ģimeni.

Visu strīdu laikā oficiālā informācija no Kensingtonas pils, kas ir prinča Viljama un Keitas Londonas rezidence un birojs, ir bijusi nevienmērīga. Karaliskie eksperti ir atzīmējuši, ka pils parasti nereaģē uz baumām par karalisko ģimeni, tomēr ir veikusi izņēmuma rīcību, reaģējot uz neapstiprinātām ziņām par Keitas stāvokli.

Tajā pašā laikā pils nav reaģējusi uz aicinājumiem publicēt nerediģētas Mātes dienas fotogrāfijas versijas, kā arī nav sniegusi plašāku informāciju par Keitas atrašanās vietu.

Londonā dzīvojošais sabiedrisko attiecību un krīzes komunikācijas eksperts Marks Borkovskis izdevumam "People" sacīja, ka karaliskās ģimenes ilggadējā klusēšanas kultūra viņiem nedod nekādu labumu, ja runa ir par sazvērestību apturēšanu par Keitas prombūtni.

Lai gan daži mediji ir aicinājuši nodrošināt Keitai un karaliskajai ģimenei zināmu privātumu, citi atgādina, ka konstitucionālā monarhijā, kur karaļiem un karalienēm ir maz faktiskas, bet daudz maigas varas, publicitāte ir viss - viņi, iespējams, nevar pieņemt likumus vai pavēlēt karaspēkam kaujā, bet Lielbritānijas karaliskās ģimenes locekļi var atvērt lielveikalus, apmeklēt pirmizrādes un apmeklēt slimos.

Kas viņi būs, ja pazūd viņu galvenā un sabiedrības visvairāk mīlētā publiskā persona?