Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

"Microsoft" un "OpenAI" plāno būvēt 100 miljardu dolāru vērtu superdatoru mākslīgā intelekta darbināšanai

© Freepik

Tehnoloģiju uzņēmumi "Microsoft” un "OpenAI” plāno būvēt bezprecedenta superdatoru, kas izmantotu miljoniem specializētu serveru mikroshēmu un varētu izmaksāt līdz pat 100 miljardiem ASV dolāru, ziņo izdevums "Business Insider”.

ASV bāzētais superdators, kas nosaukts par "Zvaigžņu vārtiem", būtu piecu fāžu plāna centrālais elements, kas vērsts uz superdatoru virkni, ko uzņēmumi plāno būvēt nākamajos sešos gados. "Zvaigžņu vārti" (angl. Stargate) varētu tikt atvērti līdz 2028. gadam, apgalvo projekta pārstāvji.

Saskaņā ar informāciju, abu uzņēmumu vadītāji jau ir izstrādājuši datu centra projekta plānus, kas darbinātu "OpenAI” mākslīgo intelektu (MI).

"Microsoft”, kas "OpenAI” jau ir atvēlējis vairāk nekā 13 miljardus ASV dolāru, visticamāk, nodrošinās finansējumu plānotajam superdatoram. "OpenAI” pašlaik izmanto "Microsoft" datu centrus, lai darbinātu savu ģeneratīvo MI sistēmu "ChatGPT” apmaiņā pret to, ka "Microsoft” iegūst ekskluzīvas tiesības tālākpārdot attiecīgo tehnoloģiju saviem klientiem.

Izdevuma "Business Insider” avoti uzņēmumā "Microsoft” šā mēneša sākumā ziņoja, ka uzņēmuma stratēģija arvien vairāk ir vērsta uz darbu ar "OpenAI”, liekot dažiem ekspertiem izteikt bažas, ka "Microsoft” būtībā kļūst par IT nodaļu startapam.