Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Pasaulē

Igaunija stiprinās aizsardzību ar Francijas haubicēm

© Pixabay

Igaunijas Aizsardzības spēki no Francijas plāno iegādāties 18 modenas "Caesar" tipa pašgājējhaubices, paredz Igaunijas Aizsardzības ministrijas jaunais attīstības plāns.

Kā vēsta laikraksts "Postimees", Igaunijas aizsardzības ministra Hanno Pevkura vērtējumā 155 milimetru kalibra haubices ar riteņiem ir nozīmīgākais bruņojuma iepirkums Aizsardzības spēku pastiprināšanas pakotnē. Kopumā plānots iegādāties 18 haubices, lai izveidotu atsevišķu bataljonu 1.divīzijas tiesā pakļautībā.

Igaunijas Aizsardzības spēku rīcībā pašlaik ir 24 kāpurķēžu pašgājējhaubices ar 155 milimetru kalibru "K9 Thunder", kas iepirktas no Dienvidkorejas. Līgums paredz, ka tuvāko gadu laikā Igaunija saņems vēl 12 tādas bruņojuma vienības.

Pevkurs sarunā ar "Postimees" paskaidroja, ka riteņu haubiču izmantošana ir elastīgāka, jo to manevra iespējas ir lielākas nekā haubicēm ar kāpurķēdēm.

Ministrs pieļāva, ka Francijas haubices tiks iepirktas vēl pirms 12 pasūtīto "K9 Thunder" saņemšanas, kas gaidāma ne vēlāk kā 2026.gadā.

36 kāpurķēžu pašgājējhaubices Igaunijai izmaksāja 140 miljonus eiro. Kā liecina "Postimees" aplēses, riteņu haubiču iegāde izmaksās vismaz 60 miljonus eiro. Cena ir atkarīga no iegādātās sistēmas. "Caesar" cena ir no trim līdz četriem miljoniem eiro, Zviedrijā ražotas riteņu haubices cena ir ap 4,5 miljoniem eiro, bet Slovākijā ražotās "Zuzana" ir vēl dārgākas.

Vēl viens liels plānotais ieguldījums ir jauna kuģa iegāde Igaunijas Jūras spēkiem. Pevkur"s to raksturoja kā piespiedu pirkumu, jo patruļkuģa "Pikker" ekspluatācijas laiks ir beidzies. Ar smago ložmetēju bruņotais 30 metrus garais "Pikker" bija pirmais kuģis, kas tika būvēts speciāli Jūras spēkiem jeb tolaik faktiski Igaunijas robežsardzei, un tas tika nolaists ūdenī 1995.gadā.

Jūras spēkiem ir jāizlemj, kādas funkcionalitātes kuģis tiem ir nepieciešamas, ņemot vērā, ka kuģim papildus aizsardzības uzdevumiem jāveic arī robežsardzes un piesārņojuma kontroles uzdevumi.

"Jauno kuģi plānots būvēt pašu spēkiem, nevis pasūtīt," sacīja Pevkurs, piebilstot, ka paredzamās izmaksas ir 30-40 miljoni eiro.

Kā trešo nozīmīgo ieguldījumu nākamajā aizsardzības stiprināšanas pakotnē aizsardzības ministrs nosauca munīcijas iegādi, tostarp par līdzekļiem, kas palikuši no citiem iepirkumiem.