Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Pasaulē

Divu gadu laikā sola ieviest stingrākus migrācijas un patvēruma piešķiršanas noteikumus

© pixabay.com

Eiropas Parlaments (EP) trešdien atbalstījis stingrākus migrācijas un patvēruma piešķiršanas noteikumus Eiropas Savienībā (ES).

ES pieņēma visas desmit migrācijas un patvēruma piešķiršanas noteikumu kopuma daļas, noslēdzot gandrīz desmit gadus ilgušās sarunas starp ES dalībvalstīm.

EP priekšsēdētāja Roberta Metsola norādīja, ka pie reformām tika strādāts desmit gadu, un beidzot tas ir paveikts. Viņa sacīja, ka panākts līdzsvars starp solidaritāti un atbildību.

Jaunie noteikumi vēl jāapstiprina ES ministriem. Tiklīdz tas būs izdarīts, ES dalībvalstīm būs divi gadi laika, lai ieviestu šos noteikumus.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs atzinīgi novērtēja jaunos noteikumus, norādot, ka tie atvieglos slogu valstīm, kurus migrantu pieplūdums skāris sevišķi smagi.

Noteikumu pamatā ir obligāta solidaritātes sistēma, kas paredz, ka visām ES dalībvalstīm ir jāuzņemas zināma atbildība attiecībā uz patvēruma lūgumiem ES.

Ja kāda ES dalībvalsts nevēlas pieņemt patvēruma meklētājus, tai ir jāsniedz alternatīva palīdzība, piemēram, jāiemaksā nauda atbalsta fondā. Turklāt ES dalībvalstis, kurās patvēruma lūgumu skaits ir ievērojami pieaudzis, var pieprasīt, lai patvēruma lūdzēji tiktu sadalīti pa citām ES valstīm.

Vispretrunīgāk vērtētā noteikumu sadaļa paredz izveidot ES robežkontroles centrus, kas uzņemtu patvēruma meklētājus, kā arī pārbaudītu un ātri nosūtītu atpakaļ tos, kuru lūgumi atzīti par neatbilstošiem.

Nevalstiskās organizācijas ir kritizējušas jaunos noteikumus, uzskatot, ka tie apdraud cilvēktiesības.