Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

30 gadus pēc asiņainajiem uzbrukumiem Izraēlas vēstniecībai Buenosairesā Argentīna nāk klajā ar paziņojumu

© pexels.com

Vairāk nekā 30 gadus pēc asiņainiem uzbrukumiem Izraēlas vēstniecībai un ebreju kopienas centram Buenosairesā Argentīnas tiesa par vainīgu šajos uzbrukumos atzina Irānu, pasludinot to par teroristisku valsti.

Kā vēsta vietējie mediji, tiesa ceturtdien atzina, ka rīkojumu par 1992.gada uzbrukumu Izraēlas vēstniecībai un 1994.gada uzbrukumu Izraēlas-Argentīnas divpusējās palīdzības biedrības ebreju centram devusi Irāna.

Tiesa arī norādīja, ka ar uzbrukumā bija iesaistīts Irānas atbalstītais šiītu kaujinieku grupējums "Hizbollah", bet 1994.gada uzbrukumu, kurā bija Argentīnas vēsturē lielākais upuru skaits, atzina par "noziegumu pret cilvēci".

Viens no trim Federālās Krimināllietu kasācijas palātas tiesnešiem Karloss Mahikess norādīja, ka "Hizbollah" uzbrukumu veicies ar Irānas valdības pilnvarojumu "atbilstoši tās politiskajam, ideoloģiskajam un revolucionārajam" kursam.

Tiesneši ceturtdien 1994.gada uzbrukumā vainoja toreizējo Irānas prezidentu Akbaru Hašemi Rafsandžani, kā arī vairākas citas Irānas amatpersonas un "Hizbollah" biedrus.

Lēmumu apsveicis Argentīnas izraēliešu asociāciju delegācijas prezidents Horhe Knoblovics, norādot, ka Argentīnas tiesas lēmumus ļauj upuru tuviniekiem vērsties Starptautiskajā Krimināltiesā.

1994.gada 18.jūlijā līdzās Izraēlas-Argentīnas divpusējās palīdzības biedrības ēkai Buenosairesā tika uzspridzināts mīnēts mikroautobuss, pilnībā sagraujot sešstāvu namu, kurā atradās biedrības birojs.

Teroraktā tika nogalināti 85, bet ievainoti aptuveni 300 cilvēki.

Pirms tam 1992.gadā bumbas sprādzienā Izraēlas vēstniecībā Buenosairesā gāja bojā 29 cilvēki.

Par 1994.gada uzbrukumu neviens nav uzņēmies atbildību un vainīgie nav atrasti, tomēr Argentīna un Izraēla tajā vaino Irānas atbalstīto Libānas šiītu grupējumu "Hizbollah".

Argentīnas prokuratūra ir apsūdzējusi Irānas augstākās amatpersonas par uzbrukuma pasūtīšanu, bet Teherāna ir noliegusi jebkādu iesaisti.

2019.gadā Argentīnas tiesa piesprieda sešu gadu cietumsodu bijušajam tiesnesim Huanam Hosē Galeāno par izmeklēšanas kavēšanu lietā par 1994.gada uzbrukumu ebreju kopienas centram Buenosairesā.

Tiesa piesprieda četrarpus gadu cietumsodu arī bijušajam Argentīnas izlūkdienesta priekšniekam Ugo Anzoregajam, bet attaisnoja eksprezidentu Karlosu Memenu. Viņi un vēl desmit augsta ranga amatpersonas tika apsūdzēti par korupciju un izmeklēšanas kavēšanu.

Argentīnā ir lielākā ebreju kopiena Latīņamerikā. Tās sastāvā ir ap 300 000 cilvēku. Vienlaikus valstī ir lielas imigrantu kopienas no Tuvajiem Austrumiem, jo īpaši Sīrijas un Libānas.