Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Pasaulē

Vācijas uzņēmums Lietuvā būvēs munīcijas rūpnīcu

© pexels.com

Lietuvas valdība un Vācijas aizsardzības rūpniecības kompānija "Rheinmetall", kas plāno būvēt Lietuvā munīcijas ražotni un ir pieteikusies liela investīciju projekta statusam, otrdien parakstīs nodomu protokolu, paziņoja ekonomikas un inovāciju ministre Aušrine Armonaite.

Plānots, ka parakstīšanā piedalīsies Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte, Armonaite, aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns, kā arī "Rheinmetall" stratēģisko programmu vadības koordinators Maksimilians Frohs.

Lēmums par jaunās rūpnīcas atzīšanu par liela mēroga investīciju projektu gaidāms šonedēļ.

Detalizēta informācija par nodomu protokolu vēl nav publiskota. Uz liela mēroga investīciju projektiem ierasti tiek attiecināti īpaši investīciju un uzņēmējdarbības nosacījumi.

Armonaite sacīja, ka Lietuva jau šogad cer sagaidīt galvenos darbus pie projekta, arī rūpnīcas celtniecību, taču tie pagaidām ir tikai teorētiski pieņēmumi.

Ministre arī norādīja, ka "Rheinmetall" plānotā 155 milimetru munīcijas rūpnīca nav standarta investīcija, tāpēc projekta vadība varētu aizņemt ilgāku laiku.

Viņa atteicās pagaidām komentēt konkrētu Lietuvas ieguldījumu projektā, taču piebilda, ka valstij jāpalīdz attīstīt objektam nepieciešamo infrastruktūru un, iespējams, iepirkt daļu no rūpnīcā ražotās munīcijas savām militārajām vajadzībām.

Septiņi avoti, no kuriem lielākā daļa vēlējās palikt anonīmi, ziņu aģentūrai BNS atklāja, ka "Rheinmetall" ražotnei tiek apsvērts valstij piederošs zemes gabals Lietuvas ziemeļos pie Baisogalas Radvilišķu rajonā.

Lietuvas parlaments pagājušajā nedēļā sāka izskatīt Ekonomikas un inovāciju ministrijas izstrādātu likumdošanas grozījumu paketi, lai lielākie Rietumu ieroču un munīcijas ražotāji, arī "Rheinmetall", varētu pēc iespējas ātrāk uzbūvēt savas ražotnes Lietuvā.

Valdība ierosina noteikt kārtību, kādā liela mēroga aizsardzības projektu būvniecību varētu sākt bez parastās būvatļaujas. Tomēr atļauja būtu obligāti jāsaņem pirms būvniecības pabeigšanas.