Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Norvēģu slepkavnieku netiesās

© F64 Photo Agency

Norvēģu masu slepkava Anderss Bērings-Breivīks, kurš 22. jūlijā nogalināja 77 un ievainoja 151 cilvēku, atzīts par nepieskaitāmu – psihiatri konstatējuši, ka viņš sirgst ar paranoisku šizofrēniju.

Ārsti uzskata, ka viņš nav tiesājams, bet nosūtāms ārstēties slēgtā klīnikā. Tiesas prāvu pret slepkavu bija paredzēts uzsākt nākamā gada 16. aprīlī.

Vakar divi tiesas ieceltie mediķi darīja zināmus veiktās ekspertīzes rezultātus, 243 lappuses biezajā atzinumā norādot, ka A. BēringsBreivīks gan nozieguma izdarīšanas brīdī, gan arī vēlāk atradies stāvoklī, kas no medicīniskā viedokļa raksturojams kā nespēja atbildēt par savu rīcību. «Viņš dzīvoja savā maldīgajā visumā, visas viņa domas un rīcību vadīja viņa paranoja,» mediķu atzinumu citē BBC. Interneta vietne TheLocal.no norāda, ka atzinumu pārbaudīs vēl viena ekspertu komisija, un tikai pēc tam tiesa oficiāli pieņems lēmumu par A. BēringaBreivīka likteni. Tomēr līdzšinējā prakse liecina, ka ekspertu lēmumi tiek apstrīdēti ļoti retos gadījumos, tādēļ ticamākais scenārijs – tiesa nospriedīs, ka slepkava nav saucams pie atbildības, bet nosūtāms ārstēties slēgta tipa medicīniskajā iestādē. Ņemot vērā viņa pastrādātā nozieguma smagumu, visticamāk, A. BēringamBreivīkam tur nāksies pavadīt visu mūžu, jo atbrīvošana iespējama tikai pēc tam, kad medicīniskais personāls uzņemas atbildību apgalvot, ka pacients vairs nerada draudus citiem cilvēkiem.

Vēl pirms ekspertu slēdziena paziņošanas viens no advokātiem, kas pārstāv A. BēringaBreivīka uzbrukumā cietušo intereses, sarunā ar BBC paziņoja, ka šis slēdziens nav tik svarīgs – galvenais, lai noziedznieks paliktu ieslodzījumā. «Maniem klientiem nav svarīgi, vai viņu pasludina par pieskaitāmu vai nepieskaitāmu – tā ir psihiatru darīšana. Pats svarīgākais, lai viņš netiktu atbrīvots un atkal brīvi nestaigātu pa ielām,» sacījis advokāts Džons Kristiāns Eldens. Norvēģijas mediju mājaslapās ziņa par ekspertīzes rezultātiem izraisījusi komentāru vilni un asas diskusijas. Vieni, norādot uz to, cik racionāli A. BēringsBreivīks plānojis savus uzbrukumus Oslo un Ūteijas salā, pauž neticību, ka to būtu spējis paveikt nepieskaitāms cilvēks. Citi, atzīstot šo šaubu pamatotību, norāda, ka masu slepkavas nosūtīšana ārstēties nozīmē, ka viņš savas pret imigrantiem vērstās idejas nespēs sludināt tiesas procesa laikā. «Izskatās, ka vienīgais, kā viņš alkst, ir atkal uzstāties ar naidpilnām runām. Labi, ka šī izdevība viņam tagad būs liegta,» raksta kāds komentētājs.