Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropadomē diskutēs par ekonomisko situāciju Eiropā un fiskālo disciplīnu

Trešdien, 29.februārī, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis dodas uz Briseli, lai piedalītos Eiropadomē, kur galvenās diskusiju tēmas būs ekonomiskā situācija Eiropā, fiskālās integrācijas padziļināšana eirozonā, nodarbinātība. Sanāksmē 25 valstis, tostarp Latvija, arī parakstīs līgumu par fiskālo disciplīnu.

1.un 2.marta Eiropadomē tiks noslēgts Eiropas semestra pirmais posms. Tostarp dalībvalstis novērtēs konkrēto valstu progresu saskaņā ar paktu "Euro plus" un sniegs norādījumus kas jāiekļauj valstu reformu programmās. Īpaši Eiropadome pievērsīsies darba tirgus reformām, nodarbinātībai un konkurētspējai, kā arī apspriedīs gatavošanos gaidāmajiem G8 un G20 samitiem, kas notiks attiecīgi 2012.gada 19.-20.maijā, un 18.-19.jūnijā.

Parakstot Līgumu par stabilitāti, koordināciju un pārvaldību ekonomiskajā un monetārajā savienībā, valstis apņemsies pakāpeniski samazināt budžeta deficītu, veidot sabalansētu budžetu un tiekties uz budžetu ar pārpalikumu. Līguma mērķis ir noteikt stingrāku fiskālo disciplīnu eirozonā, kas kalpos par pamatu tās stabilitātes nodrošināšanai nākotnē. Pirms Eiropadomes Ministru prezidents piedalīsies tradicionāli rīkotajā Eiropas Tautas partijas (European People`s Party) samitā, kā arī Ziemeļu un Baltijas valstu (NB6) valdību vadītāju sanāksmē. Tajā tradicionāli tiks pārrunāti Eiropadomes darba kārtības jautājumi.

Vizītes laikā premjers arī atklās Eiropas Komisijas Ekonomikas un finanšu lietu ģenerāldirektorāta un Latvijas Bankas semināru "ES palīdzība Latvijai maksājumu bilances jautājumos: panākumu pamats", kas norisināsies 1.martā. Tajā Latvijas un starptautiskie eksperti diskutēs par finanšu krīzes pārvarēšanu un tautsaimniecības pārmaiņu jautājumiem.