Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Tokiju brīdina par nāvējošas zemestrīces tuvošanos

Gadu pēc postošās zemestrīces un cunami Japānas zinātnieki brīdina, ka valsts galvaspilsētai Tokijai draud jauna katastrofa, raksta «Daily Telegraph».

Zinātnieki uzskata, ka tuvā nākotnē Tokijai draud spēcīga zemestrīce, kas varētu prasīt tūkstošiem cilvēku dzīvības un radīt milzīgus postījumus, ziņo portāls Tvnet.

Kopš pagājušā gada martā notikušās 9 balles stiprās zemestrīces Tokijas apkārtnē arvien auguši tektoniskā aktivitāte - pilsētā un tās apkārtnē, kur mitinās 35 miljoni cilvēku, ik dienu vidēji tiek reģistrētas 1,5 zemestrīces. Lielākā daļa šo pazemes grūdienu nav spēcīgi, un Tokijas iedzīvotāji pie šādām situācijām ir pieraduši.

Tokijas Zemestrīču pētniecības institūta speciālisti uzskata, ka tuvāko četru gadu laikā Tokijas apkārtnē ar 50% iespējamību notiks vismaz 7 balles stipra zemestrīce.

Zinātnieki aplēsuši, ja šāda spēka zemestrīce notiktu Tokijas tiešā tuvumā, bojā ietu aptuveni 6400 cilvēki, bet vēl 160 tūkstoši tiktu ievainoti. Šādā gadījumā tiktu sagrautas 471 tūkstotis ēku - lielāko daļu izpostītu ugunsgrēki vai piekrastes teritoriju sagrūšana. Daļā piekrastes rajonu veikta zemes nostiprināšana un uzbūvētas virsūdens konstrukcijas, kas šāda mēroga zemestrīci neizturētu.

Sliktākā scenārija gadījumā zemestrīces postījumi radītu 96 miljonus tonnu atkritumu, kas ir četras reizes vairāk nekā pēc pagājušā gada marta zemestrīces un cunami. Tāpat vairāk nekā miljons saimniecību uz vairākām dienām paliktu bez ūdens, gāzes, elektrības un telefonsakariem.