Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē \ Izklaide

Palangas pludmalē neilgā virpuļviesulī nopietni cietuši trīs cilvēki

© F64

Lietuvas Palangas pludmalē neilga, bet spēcīga virpuļviesuļa dēļ ceturtdien nopietni cietuši trīs cilvēki, vēsta portāls "Lrytas.lt". Vēl pieci atpūtnieki guvuši vieglākas traumas.

"Izdzirdēju, ka kaut kas brakšķ. Pacēlis galvu, ieraudzīju, ka pa gaisu lido nojumes un pludmales saulessargi. Īsu mirkli nodomāju, ka atpūtnieki laiž pūķus, bet tad ieraudzīju gaisā lidojam lielu batutu un sapratu, ka te kaut kas nav kārtībā," stāstījis kāds aculiecinieks.

Pa gaisu rautas arī cilvēku somas, drēbes un citas lietas, ko atpūtnieki vēl labu laiku pēc tam centušies uzlasīt.

"Grūti noticēt, bet tā tiešām bija," portālam "15min.lt" apliecinājis Palangas glābšanas dienesta vadītājs Jons Pirožniks, kas paspējis iemūžināt vēja sagrieztu smilšu mākoni. "Dažās sekundēs vēja virpulis pludmalē apgāza visu iespējamo. Briesmīgākais, ka cietuši cilvēki," viņš piebildis.

Paprāvu batutu negaidītā brāzma uzrāvusi aptuveni desmit metru augstumā. Meitenītei, kas tobrīd pa to lēkājusi, lauzta kāja. Pēc mirkļa batuts nokritis metrus divdesmit tālāk, tieši ļaužu pulciņā. Kādam atpūtniekam lauzta roka un cietusi arī galva, uz laiku viņš pat bijis bez samaņas. Vēl kādai gulošai sievietei batuts skāris muguru, viņai cietuši iekšējie orgāni un, iespējams, arī mugurkauls. Visi cietušie nogādāti slimnīcā.

Pieciem vieglāk cietušajiem palīdzību snieguši glābēji. Pa to laiku gandrīz tajā pašā vietā novērots vēl viens vēja virpulis, bet tas bijis krietni vājāks un īsāks un nekādu postu nav nodarījis.

Meteorologi brīdinājuši, ka tik karstā laikā šādu īsu piltuvveida viesuļu izveidošanās iespējama ne tikai pie jūras, bet arī dziļāk sauszemē.

"Parasti tādas parādības veidojas vētras padebešos. Šajā gadījumā viss skaidrojams ar krasiem temperatūras kontrastiem - jūra sasilusi līdz 18 grādiem, bet smiltis nokarsušas līdz 50 grādiem. Lietuvā jau ir bijuši gadījumi, ka dažās sekundēs tiek norauts mājas jumts vai sagrūst ķieģeļu siena," skaidrojis Lietuvas hidrometeoroloģijas dienesta Jūras prognožu nodaļas sinoptiķis Audrjus Balbierjus.