Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Politika

Krievija: NATO manevri apdraud mierīgu noregulējumu

© publicitātes

Krievijas Ārlietu ministrija paziņojusi, ka Ukrainā paredzētie NATO manevri apdraud Donbasā notiekošā konflikta mierīgo noregulējumu.

"Ar Ukrainu saistīto paziņojumu būtība un tonis kopā ar izsludinātajiem plāniem līdz 2014.gada beigām veikt Kijevas un NATO dalībvalstu mācības šīs valsts teritorijā neizbēgami novedīs pie negatīvas spriedzes apdraudot panākto progresu Ukrainas miera procesā, un veicinās Ukrainas sabiedrības šķelšanās padziļināšanos," teikts ministrijas preses dienesta paziņojumā. "Vēl vairāk, tas liecina par NATO bezierunu atbalstu Kijevas neofašistiskajiem un ekstrēmistiskajiem spēkiem, tostarp "Labējam sektoram"."

Tajā pašā laikā Ukraina ziņo, ka Maskavas atbalstītie teroristi un Krievijas armija jau vairākas reizes pārkāpusi uguns pārtraukšanu, kas stājās spēkā piektdien plkst.18. paziņojis.

"Donbasa teritorijā no Krievijas armijas un teroristu puses turpinās uzbrukumi un Ukrainas armijas pozīciju un kontrolposteņu apšaudes. Konkrēti, vakar pēc plkst.18 un līdz šim brīdim pretinieks izdarījis vairākus mēģinājumus uzbrukt Doņeckas lidostas teritorijā. Uzbrukumu laikā pretinieks izmantojis granātmetējus un ugunsmetējus," savā "Facebook" lapā raksta organizācijas "Informatīvā pretestība" koordinators Dmitro Timčuks.

Viņš piebildis, ka pēc uguns pārtraukšanas sākuma apšaudītas ukraiņu karavīru pozīcijas Popasnas, Krasnogorivkas un Novotroickes rajonos.

"Ukrainas armija pilnībā ievēro pamiera noteikumus un atklāj tikai atbildes uguni uzbrukuma gadījumā savām pozīcijām," uzsver Timčuks.

Kā ziņots, mācības "Rapid Trident 14" ilgs no 13. līdz 26.septembrim un notiks Ukrainas rietumos pie robežas ar Poliju. Tajās piedalīsies vairāki simti NATO karavīru.

Līdz ar ASV un Polijas karavīriem manevros piedalīsies Bulgārijas, Lielbritānijas, Igaunijas, Lietuvas, Rumānijas, Norvēģijas un Vācijas militārpersonas, kā arī NATO neesošās Moldovas vienības.

Mācību pirmās nedēļas laikā paredzēts pilnveidot iemaņas patrulēšanā, veicot teritorijas norobežošanu un pārmeklēšanu, ievainoto evakuēšanā, kolonnu konvojēšanā, kā arī sprāgstvielu meklēšanā un neitralizēšanā.

ASV uz mācībām nosūtīs aptuveni 200 173.izpletņlēcēju brigādes karavīru.

"Tās ir miera uzturēšanas mācības," norādījis Pentagona pārstāvis pulkvedis Stīvens Vorens.

ASV jūras spēki piedalīsies arī manevros Melnajā jūrā, kas sāksies nākamajā nedēļā, iesaistoties Ukrainas, Turcijas, Gruzijas un Rumānijas spēkiem.