Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Politika

FM: Jaunajai valdībai jāvērtē nodokļu politikas priekšlikumi

© F64

Jaunajai valdībai būs jāvērtē Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu izstrādes darba grupas priekšlikumi par nodokļu izmaiņām, kuras varētu virzīt apstiprināšanai kopā ar 2024.gada budžetu, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Ministrijā arī pauda, ka tiklīdz būs apstiprināta jaunā valdība, finanšu ministrs aicinās koalīcijas partijas deleģēt pārstāvjus Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu izstrādes darba grupai.

Tāpat ministrijā norādīja, ka līdz šim Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu izstrādāšanai izveidotā darba grupa izskatīja virkni dažādu iespējamo nodokļu politikas izmaiņu, kas būs jāizvērtē un jāmodelē, gatavojot Valsts nodokļu politikas pamatnostādnes. Darbs būs jāpabeidz jaunajai valdībai.

Jaunajai valdībai būs jāskata informatīvais ziņojums "Par Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu 2024. - 2027.gadam izstrādes virzību", kurā FM piedāvā nākamā gada budžetā iekļaut gan jaunu banku nodokli - īpašo uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) režīmu bankām un nebanku kreditētājiem -, gan pakāpeniski pārskatīt akcīzes nodokļus, lai harmonizētu akcīzes nodokļa politiku Baltijas valstu starpā, kā arī virkni citu iniciatīvu.

Ja priekšlikumi saņems jaunās valdība atbalstu, FM sagatavos attiecīgos likumprojektus izskatīšanai valsts budžeta pavadošo likumprojektu pakā.

Jau ziņots, ka atbilstoši FM sagatavotajam informatīvajam ziņojumam par Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu 2024.-2027.gadam izstrādes virzību vairākus nodokļu politikas priekšlikumus varētu virzīt apstiprināšanai kopā ar 2024.gada budžetu.

Ziņojumā teikts, ka nodokļu sistēmas pilnveidošanas priekšlikumi tiks sagatavoti virzībai pēc valsts nodokļu politikas pamatnostādņu apstiprināšanas 2023.gada beigās, tomēr vienlaikus ir identificēti vairāki nodokļu politikas priekšlikumi, kurus, ņemot vērā to aktualitāti, varētu virzīt apstiprināšanai kopā ar valsts budžetu 2024.gadam.

Darba grupas priekšlikumi paredz celt akcīzes nodokli alkoholam, naftas produktiem, tabakas izstrādājumiem, kā arī celt azartspēļu nodokli.

Darba grupa arī rosina vienkāršot mikrouzņēmuma nodokli, kā arī veikt vairākas izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodokļa, pievienotās vērtības nodokļa, dabas resursu nodokļa, kā arī uzņēmuma ienākumu nodokļa piemērošanā, tostarp atbalstīt obligāto uzņēmumu ienākuma nodokļa avansa maksājumu bankām 20% apmērā no iepriekšējā gada peļņas.

FM ir sagatavojusi un nosūtījusi saskaņošanai ar ministrijām un citām institūcijām grozījumus Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā, kas paredz UIN avansa maksājumu bankām 20% apmērā no iepriekšējā gada peļņas.

Likumprojekts paredz noteikt kredītiestādēm un patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem pienākumu veikt UIN maksājumu 20% apmērā par pirmstaksācijas gadā gūto peļņu neatkarīgi no tā, vai tiek veikta šīs peļņas sadale.