Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Politika

Briselē izcēlies politiskais skandāls; situāciju nosodījuši vairāki Eiropas līderi

© AFP/Scanpix/Leta

Beļģijas galvaspilsētas Briseles varas iestādes otrdien izraisīja politisku skandālu, aizliedzot labējo politiķu konferenci, un šo aizliegumu kā uzbrukumu runas brīvībai nosodīja vairāki Eiropas līderi, Beļģijas premjerministru ieskaitot.

"Nacionālkonservatīvisma" konferencē starp galvenajiem oratoriem bija britu eiroskeptiskais populists Naidžels Farāžs un bijusī Lielbritānijas iekšlietu ministre Sjūela Breivermena. Trešdien šajā divu dienu konferencē bija paredzēta Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna uzstāšanās.

Farāžs teica runu laikā, kad jau izplatījās baumas par šī pasākuma slēgšanu. Pēc viņa runāja Breivermena, lai gan pasākumā jau ieradās policija, lai informētu organizatorus par aizliegumu.

Bijušajam Francijas prezidenta kandidātam Ērikam Zemūram policija vēlāk aizliedza ierasties konferencē, kur viņš bija paredzējis teikt runu par migrāciju.

"Es domāju, ka tas ir absolūti nedabiski," Farāžs sacīja reportieriem pēc savas uzstāšanās. "Šis ir pilnīgi vecā komunistu stilā - ja jūs man nepiekrītat, tad jūs aizliegs, jūs aizvērs."

Briseles Senžosas rajona mērs Emīrs Kirs sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja, ka aizliedzis konferenci šajā rajonā, lai "nodrošinātu sabiedrisko drošību", jo antifašistu protestētāji solīja uzbrukt konferences norises vietai.

Kirs arī sacīja, ka galēji labējie "nav vēlami" Briselē.

Beļģijas premjerministrs Aleksandrs de Kro kritizēja aizliegumu kā "nepieņemamu" un sacīja, ka Beļģijas konstitūcija garantē runas brīvību. "Politisku sanāksmju aizilegšana ir nekonstitucionāla. Punkts," sociālā tīkla platformā "X" rakstīja de Kro, kurš ir partijas "Atvērtie flāmu liberāļi un demokrāti" ("Open VLD") līderis.

Ungārijas premjers Orbāns solīja, ka "mēs nepadosimies". "Es uzskatu, ka viņi vairs nespēj paciest runas brīvību," platformā "X" rakstīja Orbāns.

Itālijas premjerministre Džordža Meloni kritizēja "naidpilno runas brīvības apspiešanu, kas notiek Briselē".

Lielbritānijas premjera Riši Sunaka preses sekretāre nosauca lēmumu aizliegt šo konferenci par "ārkārtīgi satraucošu".

Neraugoties uz aizliegumu, konference turpinājās līdz otrdienas pēcpusdienai. Policija atturējās no tās dalībnieku padzīšanas, bet neļāva ierasties jauniem apmeklētājiem.

Organizatori paziņoja, ka viņi apstrīd aizliegumu tiesā. Vēl nebija skaidrs, vai viņi būs spiesti trešdien konferenci turpināt citā vietā vai neturpināt vispār.