Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Krievijas aģenti ASV vēlējušies sabotēt vēlēšanas

© AFP/Scanpix/Leta

ASV Tieslietu ministrija otrdien apsūdzēja melnādaino nacionālistu grupējuma dibinātāju un vēl trīs tā biedrus par darbību Krievijas izlūkdienesta labā ar mērķi ietekmēt vēlēšanas ASV. 

Grupējuma "Afrikāņu tautas sociālistiskā partija" (APSP) un Uhuru kustības dibinātājs Omali Ješitela un vēl divi APSP biedri Penija Džoanna Hesa un Džesijs Nevels tika apsūdzēti, ka darbojušies kā nereģistrēti Krievijas aģenti, par ko draud cietumsods līdz pieciem gadiem.

Visi trīs, kā arī APSP biedrs Ogastess Romēns arī tika apsūdzēti, ka sazvērējušies rīkoties kā Krievijas aģenti, par ko draud cietumsods līdz 10 gadiem.

Saskaņā ar apsūdzībā teikto šie četri APSP biedri saņēma naudu un cita veida atbalstu no ASV bāzēta Krievijas pilsoņa Aleksandra Jonova un Maskavā bāzētiem Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) virsniekiem, kuri vadīja Jonovu.

Jonovs pērn tika apsūdzēts par FSB vadītas politiskās ietekmes operācijas īstenošanu, bet viņa ASV kontaktpersonu vārdi netika nosaukti, lai gan ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) toreiz veica reidu APSP objektos.

Apsūdzības rakstā, kas otrdien tika iesniegts Floridas štata Tampas pilsētā, tika atjauninātas apsūdzības Jonovam. Tiek uzskatīts, ka viņš ir atgriezies Krievijā.

Jonovs kā Maskavā bāzētās Krievijas Antiglobalizācijas kustības prezidents izmantoja APSP, Uhuru kustību un Romēna Džordžijas štatā bāzētu grupējumu "Melnais āmurs" ("Black Hammer"), lai propagandētu Krievijas uzskatus par politiku, karu Ukrainā un citiem jautājumiem.

Ješitela 2015.gadā apmeklēja Krieviju, kurš viņš iesaistījās partnerībā ar Jonova kustību, teikts apsūdzības rakstā.

Jonovs 2016.gadā finansēja APSP protesta akciju četrās pilsētās, kurā tika atbalstīta "Petīcija par genocīda noziegumu pret afrikāņiem Savienotajās Valstīs", informēja Tieslietu ministrija.

Šis grupējums arī aktīvi mēģināja ietekmēt pašvaldības vēlēšanas Floridas štata Sentpītersbergas pilsētā 2017. un 2019.gadā un ASV nacionālās vēlēšanas 2020.gadā.

Romēns un "Melnais āmurs" 2022.gadā saņēma finansējumu no Jonova un viņa kustības, "lai veicinātu Krievijas intereses saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā", teikts apsūdzības rakstā.

Visi četri amerikāņi zināja, ka Jonovs strādā Krievijas valdības labā, paziņoja ASV Tieslietu ministrija.

Apsūdzības rakstā, kurā arī apsūdzēti divi Krievijā bāzēti FSB virsnieki, teikts, ka Jonovs arī nodrošinājis finansējumu vārdā nenosauktam politiskam grupējumam Kalifornijas štatā, kas propagandējis Kalifornijas atdalīšanos no ASV.

Citā apsūdzības rakstā, kas paralēli iesniegts Vašingtonā, ASV apsūdzēja Krievijas pilsoni, akadēmiskās sadarbības organizācijas PICREADI vadītāju Natāliju Burļinovu, ka viņa sadarbojusies ar FSB, lai vervētu amerikāņus.

"Šodienas paziņojums rāda mokošu ainu par Krievijas valdības darbībām un to, cik tālu FSB ies, lai iejauktos mūsu vēlēšanās, sētu nesaskaņas mūsu valstī un galu galā savervētu saviem centieniem ASV pilsoņus," atzina FIB direktora palīgs Kurts Ronovs.