Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Girgensonu neiekļauj Eiropas izlasē Pasaules kausa izcīņā

© SCANPIX

Kļuvuši skaidri visu astoņu Pasaules kausa dalībnieču galīgie sastāvi. Ārpus Eiropas izlases palicis Zemgus Girgensons, līdz ar to Latvija šajā turnīrā nebūs pārstāvēta.

Pasaules kausam katra izlase pieteica 23 spēlētājus. 16 tika nosaukti jau iepriekš, savukārt atlikušos septiņus visas izlases paziņoja šodien. Zemgus Girgensons, kurš ir vienīgais stabili NHL spēlējošais hokejists pēdējo sezonu laikā, pretendēja uz iekļūšanu Eiropas izlasē. Tās ģenerālmenedžeris ir slovāku hokeja leģenda Miroslavs Šatans, bet treneris - ilggadējais Šveices izlases vadītājs Ralfs Krīgers.

Lai arī Girgensona nebija starp pirmajiem 16 Eiropas izlasē iekļautajiem dalībniekam, augstu tika vērtētas viņa izredzes iekļūt atlikušo septiņu dalībnieku sarakstā, un šādu iespēju vēl vakar no rīta paredzēja arī NHL mājaslapas apskatnieki. Taču tas nepiepildījās, un līdz ar to Latvijas hokejisti rudenī Pasaules kausa izcīņā nepiedalīsies.

Eiropas izlasei šodien pievienojās trīs Vācijas izlases pārstāvji - vārtsargs Tomass Graiss, aizsargs Kristians Ērhofs un uzbrucējs Tobiass Rīders. Izlasi papildināja arī divi šveicieši - Luka Sbiza un Nino Nīderraiters, kā arī slovāks Mariāns Gāborīks un Francijas pārstāvis Pjērs Eduārs Belmārs.

Eiropas valstu izlasē nevarēja iekļūt Zviedrijas, Somijas, Krievijas un Čehijas hokejisti, jo viņi pretendēja uz vietu paši savā PK izlasē. Kopumā Eiropas izlasē pārstāvētas deviņas valstis - visvairāk hokejistu nāk no Slovākijas, kas izlasē sūtīs sešus spēlētājus. Vācijai ir pieci pārstāvji, Šveicei un Dānijai pa četriem, bet Slovēnijai, Norvēģijai, Austrijai un Francijai - pa vienam.

Pasaules kauss norisināsies šī gada rudenī, pirms NHL sezonas sākuma. Toronto notiekošā turnīra starts paredzēts 17. septembrī, un sākumā astoņas izlases būs sadalītas divās apakšgrupās - A grupā Kanāda, Čehija, Eiropas izlase un ASV, bet B grupā Krievija, Somija, Zviedrija un Ziemeļamerikas U23 izlase. Labākās divas izlases no katras grupas iekļūs pusfinālā. Jāpiemin arī, ka pusfinālā uzvarētāju noteikts vienā spēlē, kamēr fināls tiks aizvadīts līdz vienas komandas divām uzvarām.

Kanādas izlase savam sastāva pievienoja divus NHL finālistes „Sharks” pārstāvjus - veterānu Džo Torntonu un šosezon 75 punktus guvušo aizsargu Brentu Bērnsu. Viņi abi nebija izlases sastāvā Soču olimpiādē, tāpat kā Breds Maršāns, Klods Žirū un Džeiks Mazins, kuri arī pievienoti izlases sastāvam. Savukārt savu Soču olimpiādes vietu atguvuši Mets Dušeins un Alekss Pietrandželo. Kopumā Kanādas izlasē būs 14 Soču čempioni.

ASV izlasē kā pēdējie tika iekļauti vairāki iepriekšējo olimpisko spēļu dalībnieki ar Raienu Kelehenu priekšgalā. Izlasi papildināja divi „Blue Jackets” pārstāvji - Džeks Džonsons un Brendons Dubinskis, „Blues” uzbrucējs Deivids Bekess, kā arī Džeimss van Rīmsdaiks no Toronto.

Savukārt trešā Ziemeļamerikas izlase tiek veidota no U23 vecuma grupas hokejistiem, un tajā pēdējo septiņu nosaukto spēlētāju pulkā ir arī NHL vēl nedebitējis puisis - 18 gadus vecais Ostons Metjūzs, kurš sezonu aizvadīja Šveicē, bet veiksmīgi nospēlēja pasaules čempionātā Krievijā un tiek uzskatīts par favorītu gaidāmajā NHL draftā.

Neapšaubāmi, ka rudenī Metjūzs jau būs kādas NHL komandas pārstāvis, taču šobrīd viņš ir vienīgais visu trīs Ziemeļamerikas izlašu PK sastāvos, kura kluba pieraksta vieta ir ārpus Amerikas. Jāatgādina, ka pēc iespaidīgā snieguma pasaules čempionāta Somijas PK izlasē vieta tika atrasta arī Patrikam Lainem un Sebastiānam Āho, jaunajiem talantiem, kuri savu debiju NHL vēl nav sagaidījuši.

Ziemeļamerikas talantu izlasi šodien papildināja arī Raiens Ņūdžents-Hopkinss, kurš 23 gadu vecumā paspējis gūt 222 punktus NHL, turklāt spēlējot pastarītes „Oilers” sastāvā. Vieta izlasē piešķirta arī „Lightning” uzbrucējam Džonatanam Druānam, šosezon 61 punktu guvušajam Markam Šeifelem no „Jets”, kā arī aizsargiem Šeinam Gostisbehēram, Koltonam Paraiko un Džeikobam Troubam.

Gostisbehērs ir viens no trim nominantiem uz šīs sezonas labākā debitanta balvu, kamēr Druāna iekļaušana izlasē notikusi pēc snieguma ziņā blāvas un skandālu pilnas sezonas. Druāns regulārajā sezonā nospēlēja tikai 21 maču, gūstot 10 punktus, un pēc nosūtīšanas uz AHL atteicās pievienoties fārmklubam. Tas radīja pamatīgu spriedzi viņa un „Lightning” vadības starpā, taču uz Stenlija kausa spēlēm Druāns atkal bija labākajā formā un 17 mačos palīdzēja klubam ar 14 punktiem (5+9).

Šodien galīgo PK sastāvu nosauca arī Somijas un Krievijas izlases, kā arī Čehija un Zviedrija.