Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Sports

Ostapenko Lincā misija pārtraukt zaudējumu sēriju

© SCANPIX

Aļona Ostapenko (WTA 43.) šodien Lincā mēģinās pārtraukt četru zaudējumu sēriju, "International" sērijas turnīrā sacenšoties ar ranga 127. vietā esošo Spānijas tenisisti Sāru Soribesu Tormo. Mača sākums ap plkst. 15:00.

Ostapenko Austrijā ieradās ar četru zaudējumu sēriju. Divi no zaudētajiem mačiem bija pret Petru Kvitovu, bet pa vienam pret Agņešku Radvaņsku un Jūliju Putincevu. Ja par zaudēšanu elites spēlētājām Kvitovai un Radvaņskai jākaunas nav, tad Pekinā piedzīvotais fiasko pret Putincevu bija Aļonas klasika.

Tā bija dominēšana un uzvaras izlaišana kļūdām bagātā mačā. Ostapenko ar 1:6, 6:3, 5:7 zaudētajā mačā ar dubultkļūdu izniekoja mačbumbu, no 5:3 zaudējot četrus geimus pēc kārtas. Neskatoties uz to, ka Ostapenko Lincā nav starp izsētajām spēlētājām, 1. kārtā viņai izdevās izvairīties no rangā augstāk esošas pretinieces.

Soribesa Tormo, kura 8. oktobrī nosvinēja 20. dzimšanas dienu, vakar sasniedza savu rekordu rangā, tiekot līdz 127. vietai. Tas ir par divām pozīcijām uzlabots iepriekšējais rekords, kas tika uzstādīts augustā.

Aļonai Soribesa Tormo ir zināma tenisiste, jo abas vienreiz ir tikušās. Tiesa, tas bija pirms diviem gadiem, kad Aļona rangā bija astotajā simtā (Ostapenko 737., bet pretiniecei 331. vieta) un spānietei 2014. gada aprīlī ar rezultātu 6:4, 5:7, 6:7(5) zaudēja ITF turnīrā Itālijā. Ostapenko tajā mačā pēdējā setā nenoturēja agru breika pārsvaru (2:0) un galotnē bija divu punktu attālumā no uzvaras, kad servēja pretiniece (5:4, "vienādi").

Ostapenko toreiz labi saprotamu iemeslu dēļ nebija favorīte. Soribesa Tormo ne vien atradās augstāk rangā, bet arī spēlēja uz sev ērtākā seguma, kas ir māls. Lai arī Aļona prot spēlēt uz māla un junioru laikā viņai uz tā bija itin labas sekmes, Latvijas tenisistei daudz labāk patīk ātrie segumi.

Soribesa Tormo uzvarējusi septiņos ITF vienspēļu turnīros, no tiem seši bijuši uz māla seguma. Nozīmīgākais tituls viņai šovasar ITF 50 000 līmenī. Savukārt WTA pamatturnīros viņai tikai septiņas uzvaras un tikai divos turnīros izdevies gūt vairāk par vienu panākumu, divas uzvaras izcīnot 2015. gada aprīlī Čārlstonā uz zaļā māla un pagājušajā mēnesī Seulā uz "hard". Otrajā turnīrā divi panākumi deva karjeras pirmo WTA ceturtdaļfinālu.

Soribesa Tormo ir divreiz uzvarējusi Eiropas junioru čempionātā, titulu iegūstot 2012. un 2014. gadā. Pirmajā reizē uzvarēts U-16 grupā, bet divus gadus vēlāk triumfs U-18 grupā. Abi tituli iegūti uz māla seguma, finālos pieveicot attiecīgi šobrīd jau labi zināmo un ranga simtniekā nostabilizējušos čehieti Kateržinu Sinjakovu un savu tautieti Paulu Badosu Hibertu. Junioru "Grand Slam" turnīros viņa spēlēja tikai divreiz, 2013. gadā 3. kārtā zaudējot gan Parīzē, gan Ņujorkā.

Talantīgā Spānijas tenisiste Lincā zemā reitinga dēļ bija spiesta spēlēt kvalifikācijā, kur trīs mačos nezaudēja ne seta. Vispirms ar 6:4, 6:3 pieveikta Andrea Mitu, pēc tam ar 6:4, 7:6(6) apspēlēta Jekaterina Aleksandrova, visbeidzot pēdējā mačā bija jānospēlē tikai viens sets pret Ričelu Hogenkampu (6:2, 0:0), kura izstājās kakla savainojuma dēļ.

Pērn kvalifikācijā bija jāspēlē Ostapenko, kura savā debijas turnīrā Lincā uzdevumu neizpildīja, toreiz pirmajos divos mačos viegli uzveicot Marinu Zaņevsku un Aleksandru Panovu, bet pēdējā cīņā, kas bija kvalifikācijas fināls, piekāpjoties Stefānijai Fēgelei.

Šoreiz Aļona ir uzreiz pamatturnīrā, turklāt ar labām iespējām ne vien pārtraukt četru zaudējumu sēriju, bet arī tikt vismaz līdz ceturtdaļfinālam. Pirmā pretiniece Soribesa Tormo uz cietā seguma nav tik bīstama kā uz māla, kas viņas spēlētajam tenisam ir pateicīgāks segums. Ja izdosies uzvarēt, otrajā cīņā pretī stāsies Karla Svaresa Navarro vai Mona Bārtela - tenisistes, kuras Ostapenko ir uzveikusi iepriekš.

Ostapenko šogad piecas reizes zaudējusi spēles brīdī ārpus Top 100 bijušām tenisistēm - Naomi Broudijai, Sačijai Vikerijai, Naomi Osakai, Katerinai Kozlovai un Sisi Bellisai. Tikmēr Soribesa Tormo karjeras laikā tikai vienreiz (1-5) uzvarējusi Top 50 spēlētāju (kāda šobrīd ir Ostapenko), turklāt tas noticis pārtrauktā spēlē - pērn 6:4, 3:0 Čārlstonā pret Anastasiju Pavļučenkovu.

Sārai šogad tikai viena Top 100 uzvara, septembrī Seulā ar 1:6, 6:2, 6:4 pieveicot 52. vietā bijušo Kristinu Mladenoviču. Tas ir vienīgais mačs, kurā viņa uz "hard" apspēlējusi pirmā simtnieka tenisisti. Pārējās četras Top 100 uzvaras viņa guvusi uz māla, uz sava mīļākā seguma apspēlējot Anniku Beku (#59), Pavļučenkovu (#38), Šelbiju Rodžersu (#80) un Lurdesu Domingesu Lino (#93).

Ostapenko un Soribesa Tormo šodien sacentīsies turnīra otrajā kortā, kur viņām būs otrais mačs no plkst. 13:00. Aļonai šodien arī dažas stundas pēc vienspēlēs plānots dubultspēļu turnīra 1. kāras mačs kopā ar Šveices tenisisti Kseniju Knollu.

Tuvojoties sezonas beigām, pamazām tiek paziņotas pretendentes WTA balvām dažādās kategorijās. Ostapenko nominēta gada jaunpienācējas titulam. Viņas konkurentes ir Šveices tenisiste Viktorija Golubiča, amerikāniete Luisa Čiriko un Japānas lielā nākotnes cerība Osaka.

Lai pretendētu uz tikšanu šajā nominācijā, tenisistēm šogad bija jābūt nozīmīgiem sasniegumiem vai Top 100 debijai, turklāt pirms 2016. gada sezonas nedrīkstēja būt nospēlētiem vairāk par sešiem WTA pamatturnīriem vienā sezonā. Ostapenko visas karjeras laikā bija seši.

No minētā četrinieka tikai Ostapenko ranga pirmajā simtniekā atradās jau pirms šīs sezonas, bet no titula kandidātēm WTA līmeņa turnīrā šogad uzvarēja tikai Golubiča, kura vasarā triumfēja "International" sērijas turnīrā Gštādē. Ostapenko un Osakai ir pa vienam "Premier" finālam (Dohā un Tokijā), bet Čiriko izcēlās ar "Premier Mandatory" pusfinālu Madridē.

WTA mājaslapā atrodams fanu balsojums, kuram balvas noteikšanā gan nav liela svara - tā būs kā viena mediju balss.