Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Sports

"Dinaburg" komandu vaino divos "aizdomīgos" rezultātos

Latvijas futbola klubs Daugavpils "Dinaburg" saistībā ar piedalīšanos totalizatoros apsūdzēts par divām Latvijas futbola čempionāta - "LMT Virslīgas" - spēlēm.

Kā otrdien notikušajā preses konferencē izteicās Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis, pēc Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) atsūtītajiem pierādījumiem aizdomīga bijusi 26.aprīļa spēle ar Rīgas "Daugava" komandu un 10.septembra mačs ar Rēzeknes "Blāzma" vienību.

Abos šajos mačos "Dinaburg" komanda uzvarēja ar rezultātu 1:0.

"Kā mūs var apsūdzēt, ja runa ir par spēlēm, kuras esam uzvarējuši?" preses konferencē, kas noritēja sakaitētā gaisotnē, Mežeckim jautāja "Dinaburg" galvenais treneris Tamazs Pertija. Bez viņa uz pasākumu bija ieradies arī komandas prezidents Oļegs Gavrilovs un gandrīz visi futbolisti.

"Jau pēc iepriekšējā skandāla atlaidām visus spēlētājus, kas lika likmes, un tāpēc mūs nav tiesību vainot," uzsvēra Pertija.

Arī spēlētāji izteicās, ka nav likuši likmes, savukārt Gavrilovs uzsvēra, ka sūdzēs LFF tiesā.

Tikmēr Mežeckis atzina, ka nezina, "kas licis, kur licis un cik licis", jo LFF rīcībā pašlaik ir tikai UEFA atzinums par šiem mačiem.

Jau ziņots, ka "Dinaburg" komanda pirmdien tika izslēgta no "LMT Virslīgas" turnīra, bet otrdien komandu izslēdza arī no Baltijas futbola klubu čempionāta - "Triobet" Baltijas līgas.

Tas notika saistībā ar to, ka ilgākā laika periodā komandas pārstāvji spēlējuši totalizatoros un manipulējuši ar komandas spēļu rezultātiem. Turklāt šādas aktivitātes turpinājušās arī pēc vairākkārtīgiem aizrādījumiem un diskvalifikācijas Baltijas futbola līgā, par ko LFF no kompetentām organizācijām, tostarp UEFA, saņēmusi nepārprotamus pierādījumus.

Gavrilovs un Pertija uz mūžu tika diskvalificēti no Latvijas futbola.

Jau ziņots, ka kluba "Dinaburg" prezidenta Gavrilova vārds saistībā ar totalizatoriem izskanēja jau 2005.gada nogalē. Savukārt 2007.gada pavasarī Daugavpils komandas spēles tika izslēgtas no Latvijas sporta totalizatora spēļu saraksta.

Tāpat 2007.gada martā Baltijas futbola klubu turnīra organizatori no sacensībām izslēdza "Dinaburg", jo bija radušās aizdomas par negodīgu rīcību no kluba puses. 14.martā "Dinaburg" futbolisti viesos ar 0:2 zaudēja Igaunijas komandai Narvas "Trans", abus vārtus ielaižot spēles izskaņā. Pēc spēles vairāki Igaunijas masu mediji izteica aizdomas, ka spēles iznākums nav bijis objektīvs un, iespējams, mačs bijis "sarunāts".

"Dinaburg" vadība iesniedza apelāciju pret pieņemto lēmumu, bet Baltijas futbola klubu turnīra organizatori to noraidīja.

Internetā atrodamajos spēles fragmentu videoierakstos bija redzams, ka abus vārtus Daugavpils komanda zaudēja pēc rupjām kļūdām aizsardzībā. Epizodēs bija novērojama arī "Dinaburg" spēlētāju sliktā un pasīvā darbība aizsardzībā.

Aizdomas par spēles negodīgumu radīja pēkšņās bukmeikeru likmju maiņas par Igaunijas kluba uzvaru tikai dažas minūtes pirms spēles, toreiz rakstīja "SL Õhtuleht". Pēc avīzes rīcībā esošās informācijas, lielākās likmes par Igaunijas kluba uzvaru tika liktas arī tieši pirms paša spēles sākuma. Avīze rakstīja, ka iemaksātas lielas summas no Latvijas gan par to, ka uzvarēs "Trans", gan par to, ka "Trans" uzvarēs ar rezultātu 2:0. Sakritības dēļ vai ne, bet "Trans" tiešām uzvarēja, turklāt tieši ar šādu rezultātu.