Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports \ Hokejs

Ar "Dinamo Rīga" spēli tiks noslēgts "Ūsu mēnesis"

© Romāns Kokšarovs / F64 Photo Agency

30.novembrī ar "Dinamo Rīga" spēli tiek noslēgts Ūsu mēnesis" jeb "Movembris",kura ietvaros jau ceturto gadu vīrieši tika aicināti mēneša garumā audzēt ūsas un bārdas, lai pievērstu vīriešu uzmanību tam, ciknozīmīgi ir regulāri rūpēties par savu veselību.

Ikvienam pirms hokeja spēles un tās starplaikos būs iespēja izrādīt atbalstu "Movembrim", piedaloties dažādās aktivitātēs. "Movember" mēneša noslēgumā piedalīsies arī Latvijas Urologu asociācijas prezidents Pēteris Vaganovs.

Pirms hokeja spēles, plkst. 17.00, sadarbībā ar Latvijas Armvrestlinga Federāciju, norisināsies labdarības roku laušanās čempionāts, kurā ikvienam būs iespēja sacensties par "Movembra" mēneša stiprākā vīra titulu. Čempionātā dalība notiks par ziedojumiem, kuri tiks nodoti "Movember" fondā, lai palīdzētu vīriešiem Latvijas reģionos. Sacensībās laušanās notiks tikai ar labo roku un cīņa notiks līdz divām uzvarām. Pēc pirmās kārtas dalībnieki sacentīsies pusfinālā, savukārt pusfināla uzvarētāji tiksies finālā, kur cīnīsies par galvenajām balvām - dāvanām no "Arēna Rīga" un bārddziņu studijas "Lumberjack Barbershop". Visiem būs iespēja piedalīties disciplīnā "Nolauz čempionu!", kur ikviens varēs mēroties spēkiem ar profesionālajiem Armvrestlinga Federācijas čempioniem.

"Arī šogad vēlamies turpināt iesākto tradīciju un aktualizēt vīriešu veselības jautājumus - ir būtiski runāt par šo problēmu regulāri. Kaut arī Latvijas vīri ir spēcīgi un vīrišķīgi, nereti veselības jautājumi tiek aizmirsti vai kautrīgi noklusēti. Tādēļ svarīgi ir iesaistīties arī ģimenes locekļiem - iedrošiniet sev mīļos vīriešus rūpēties par sevi," par Ūsu mēneša nozīmību stāsta "Dinamo Rīga" runasvīrs Armands Simsons.

Plkst. 18.00 sāksies "Dinamo Rīga" hokeja spēle pret Salavat Julajev. Pasākumā piedalīsies arī Latvijas Urologu asociācijas prezidents Pēteris Vaganovs, kurš atgādinās vīriem, kāpēc ir svarīgi regulāri doties pie ārsta. Pirms spēles un tās starplaikos vīriešiem, kuri mēneša garumā audzēja ūsas, būs iespējams iegūt dažādas balvas, kā arī garāko ūsu īpašnieki varēs bez maksas apmeklēt profesionālus bārddziņus un iegūt griezumu audzētajām ūsām un bārdai.

"Jau ceturto gadu "Ūsu mēnesis" norisinās arī Latvijā, kas ir kā iedrošinājums un atgādinājums stiprajam dzimumam - ķermenis ir tik stiprs, cik labi jūtas tā īpašnieks. Liels prieks redzēt, ka Latvijas iedzīvotāji un uzņēmumi izrāda arvien lielāku atbalstu aizsāktajai "Movember" kustībai. Pateicoties šogad dibinātajam "Movember" ziedojumu fondam, ikviens varēs izrādīt savu atbalstu vīriešu veselībai ne tikai novembrī, bet visu gadu, sniedzot finansiālu atbalstu Latvijas reģionos dzīvojošajiem vīriem," uzsver Pēteris Vaganovs, Latvijas Urologu asociācijas prezidents.

Ikviens, kurš vēlas finansiāli palīdzēt Latvijas reģionu vīriešiem kļūt veseliem, var ziedot "Movember" ziedojumu fondā, ienākot ziedot.lv mājaslapā vai arī tepat "Arēnā Rīga" ziedot.lv ziedojumu kastītēs, kas būs izvietotas pie "Arēnas Rīga" B ieejas. Šogad sadarbībā ar Ziedot.lv tika izveidots pirmais "Movember" ziedojuma fonds Latvijā, kas šobrīd ir vienīgais tāds visā Baltijas reģionā. Fonda mērķis ir sniegt nepieciešamo medicīnisko palīdzību vīriešiem Latvijas reģionos, kuriem dažādu iemeslu dēļ pietrūkst līdzekļu ārsta apmeklējumam - konsultācijai, diagnostikas veikšanai vai vienkārši ceļa izdevumiem.

Ikviens ir aicināts starplaikos un pēc spēles nofotografēties pie "Movember" fotosienas, izvietot bildes sociālajos tīklos ar mirkļbirku #movemberlv, tādējādi parādot savu atbalstu kampaņai un aicinot arī citus atbalstīt "Movember" aktivitātes".

Visā pasaulē jau no 2003. gada notiek "Movember" kampaņa un katru gadu pasaulē, tajā skaitā arī Latvijā, novembrī notiek daudz un dažādas aktivitātes, kuru galvenais mērķis ir mudināt vīriešus "atmest kautrību" un doties pie ārsta regulāri. Kampaņas gaitai iespējams sekot draugiem.lv - www.draugiem.lv/viriesaveseliba/ un facebook - www.facebook.com/viriesaveseliba/.

Par "Movembra" kampaņu:

"Movembra" ideja ir dzimusi 2003. gadā Melburnā, Austrālijā, kad divi draugi, apspriežot aktuālākās modes tendences, nolēma atsākt ūsu audzēšanas praksi un darīt to tieši novembrī. Par godu šai aktivitātei draugi mēnesi pārsauca par "Movembri" - Mo angļu valodā ir saīsinājums no vārda "moustache" jeb ūsas. Iedvesmojoties no drauga mātes, kura vāca ziedojumus krūts vēža ārstēšanai, viņi nolēma kampaņu veltīt vīriešu veselībai un prostatas vēzim. Tāpat tika izstrādāti noteikumi un "Movembra" vadlīnijas, kas joprojām ir spēkā šodien. Abi draugi izsūtīja e-pastu ar nosaukumu "Vai esi pietiekami vīrišķīgs, lai būtu mans vīrietis?" un 2003. gadā šo izaicinājumu pieņēma 30 vīrieši, bet desmit gadus vēlāk - 2013. gadā jau 4 miljoni ūsu audzētāji pievērsuši sabiedrības uzmanību vīriešu veselības jautājumiem.

Daudzi augsta līmeņa sportisti, slavenības un amatpersonas visā pasaulē atbalstījušas "Movembra" aktivitātes. 2009. gadā F1 pasaules čempions Džensons Batons (JensonButton) savu atbalstu "Movembrim" pauda, izrādot savas blondās ūsas AbūDabī Grand Prix laikā, bet 2011. gada "Movembra" vēstnieki bija slavenā grupa "Foster thePeople", amerikāņu kino režisors Morgans Spurloks (MorgnaSpurlock), reperis Snūpdogs (SnoopDogg) un citas zvaigznes. "Movembri" atbalsta arī video spēļu ražotāji, tā piemēram video spēlē "FootballManager 2015" novembrī visi spēlētāji audzē ūsas, bet spēlē "FIFA 14 UltimateTeam" notiek īpaša "Movembra kausa" izcīņa.