Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Netipiskais diplomāts Māris Riekstiņš

© Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs vēstnieka amatam pastāvīgajā pārstāvniecībā NATO nominēja ilggadējo Latvijas diplomātiskā korpusa pārstāvi Māri Riekstiņu.

Pēdējais darbs - vēstnieks Krievijā līdz 2023. gadam, kad sākās neģēlīgais iebrukums Ukrainā. Arī iepriekš Riekstiņam bijusi saskarsme ar NATO, jo no 2011. līdz 2015. gadam viņš pildīja Latvijas vēstnieka pienākumus šajā aliansē. Ārlietu resorā pēc neatkarības atjaunošanas Riekstiņš ir gandrīz no pašiem pirmsākumiem - 1993. gada.

Māra Riekstiņa astrokarte diezgan labi demonstrē, kā cilvēkā var sadzīvot dažādas, pat pretējas rakstura iezīmes. Saule, kas atbild par personību, un prāta planēta Merkurs Riekstiņa piedzimšanas brīdī atradušies Auna zodiaka zīmē, kas nekādi nesaistās ar diplomātiju. Aunam ir viedoklis, sava taisnība, sava spīts, un viņu grūti pārliecināt. Ko ieņēmis galvā, to darīs. Arī prāta stāvoklis ar Auna zīmes ietekmi paspilgtina paštaisnumu, spītību un norāda uz strauju dabu. Savukārt vīrišķā planēta Marss - Lauvas zīmē, kas tāpat kā Auns pārstāv straujo Uguns stihiju. Tā ir enerģija, bet ar lielāku «sazemējumu», proti, mērķtiecība izpaužas spēcīgāk un noturīgāk tāpēc, ka Lauva ir pastāvīgā zīme. Dabas dots talants vadīt, jo viņu pašpārliecinātība citos raisa uzticību. Marss Lauvā vēlas karjeru un veido to, pārliecinoši virzoties uz priekšu.

Bet kur tad diplomātija? Te jāpiemin viena pozīcija, kas, runājot par personību, arī ir ļoti svarīga. Tas ir Mēness - cilvēka emociju un iekšējās pasaules spogulis. Māra Riekstiņa piedzimšanas brīdī mūsu Zemes pavadonis atradies Svaru zodiaka zīmē. Mēdz teikt, ka sadzīvē tās ir mainīgas emocijas, svārstība, pat nenoteiktība. Taču profesionālajā jomā Svaru zīme saistās ar radošu darbību un arī ar tādām nozarēm kā jurisprudence, finanses un diplomāta darbs.

Secinājums par cilvēku dažos vārdos: mērķtiecība, vēlme veidot karjeru, prasme būt diplomātam, kad tas nepieciešams.

Vēl gan jāpiebilst, ka toreiz, kad sāka apspriest Riekstiņa kandidatūru vēstnieka amatam Krievijā, Nacionālajai apvienībai neesot bijis pieņemami, ka, aizsākoties notikumiem Krimā, kas beidzās ar tās aneksiju, Riekstiņš, būdams Latvijas vēstnieks NATO, nav paudis pietiekami stingru viedokli par Krievijas aktivitātēm. Arī tādas var būt Svaru zīmes izpausmes atsevišķos brīžos.