Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

PIEREDZE: Viss sākas ar ēdienu

© Publicitātes foto: Andrejs Zavadskis

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) organizētās kampaņas Mīli savu sirdi! ietvaros ir izveidota video grāmata Es mīlu savu sirdi. Un Tu? Latvijā zināmi cilvēki tajā dalās ar sava dzīvesveida receptēm, kā rūpēties par savu sirdi, padaloties arī ar kādu savā ģimenē iecienītu, viegli pagatavojama un sirdij vērtīga ēdiena recepti.

Šoreiz savā pieredzē dalās šefpavārs Normunds Baranovskis:

– Mājās, kur mēs dzīvojam, sirds ir virtuve. Vismaz man kā šefpavāram, jo citu profesiju pārstāvji noteikti teiks ko citu. Un, ja salīdzinām ar cilvēka ķermeni, tad droši var teikt, ka viss sākas ar ēdienu – gan labsajūta, gan veselība. Kādu ēdienu tu ēd, tāds tu arī esi – vai smaidīgs, vai saguris. Jo sagurums jau bieži rodas no nepareizas ēšanas.

Piemēram, cepot pankūkas, es nelieku klāt ne cukuru, ne sāli. Pankūka jau ir bāze, un mēs tai klāt liekam vai nu sieru, vai ievārījumu, vai medu, vai ogas. Tik plānai maizītei nav vajadzības ko papildus pievienot. Ja grib mainīt ēšanas paradumus, tad jāsāk ar šādām mazām lietām, un tad pamazām var iet tālāk.

Ja veikalā vispirms dosieties uz dārzeņu stendu, nevis pie vistiņām, jūs pareizi sakārtosiet savu ēdienkarti. Paņemiet brokoļus, paņemiet ziedkāpostus un tad jau domājiet, ko likt tiem klāt. Nevis otrādi.

Apēdot kārtīgu tortes gabalu, es vairs nejūtos enerģijas pilns, drīzāk gan tā, ka varētu pasēdēt un atpūsties pie televizora. Tas nav pareizi. Daudziem ir iemānīts galvā, ka labi paēdis tu esi tad, kad tev sāk sāpēt vēders un vajag atpūsties. Tā noteikti nav! Manuprāt, pēc ēšanas jājūtas tā, ka gribas celties un iziet ārā paskatīties, kā līst lietus vai snieg sniegs.

OLAS BENEDIKTA GAUMĒ

Iesaka šefpavārs Normunds Baranovskis

Pagatavošana:

• uzvāra ūdeni, pievieno nedaudz etiķa, izveido ūdens virpuli un tajā iesit olu

• vāra, kamēr olas baltums ir sarecējis

• šādi pagatavota ola labi garšo ar viegli apceptiem dārzeņiem: pannā uzkarsē olīveļļu, pievieno spinātus, čili piparus, dažas minūtes pasautē; paralēli katliņā sautē brokoļus; kad viss gatavs, to kārto uz šķīvja, pievienojot dažus ķiršu tomātiņus