Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Arbūzs kā zāles

DIĒTA VESELĪBAI. Arbūzs ir sārmains, tātad daudziem šīs diētas piekritējiem viens no galvenajiem motīviem varētu būt vispārējā organisma sārmināšana, proti, atskābināšana. Kā zināms, mūsdienu cilvēks pārsvarā uzturā lieto pārtiku, kas organismā rada skābu vidi, bet tas savukārt veicina dažādu slimību rašanos © Shutterstok

Rudens tuvojas izskaņai, un ir pēdējais laiks uzturā izmantot tos augļus, kuru sezona pavisam drīz beigsies un kuri pavisam noteikti no veikalu plauktiem drīz pazudīs.

Arbūzu diēta ir samērā populāra, turklāt lielā oga ir bagāta ar vitamīniem un minerālvielām. Būtiski, ka tā sastāvā ir likopēns - viela, kas ir arī tomātu sastāvā, un šis antioksidants palīdz izvairītos no saslimšanas ar vēzi un arī uroloģiskām slimībām. Tiesa gan, arbūzā ir samērā daudz cukura, lai gan 100 gramos augļa ir tikai 46 kalorijas.

Arbūzu diētas būtība ir elementāra, ir divi tās veidi - vai nu tikai arbūza lietošana uzturā, vai arī dažu ēdienreižu aizstāšana ar to. Loģiski, ka pirmais variants ir samērā nežēlīgs, jo neko citu ēst nav ieteicams, turklāt jārēķina, ka uz katriem desmit ķermeņa kilogramiem var apēst kilogramu augļa mīkstuma, vēl tiek pieļauts dzert zaļo tēju, bet tas diez vai būs nepieciešams, jo tualetes apmeklējums tāpat būs vairāk nekā regulārs. Šādu monodiētu ieteicams ievērot piecas līdz septiņas dienas. Vēl viena versija - ēdienkartē iekļaut arī rupjmaizi, šādi diētu var izturēt ilgāk. Būtiski ir tas, ka šo versiju iesaka tiem, kuri profilaktiski vēlas vai kam nepieciešams attīrīt nieres - kādu laiku uzturā jālieto tikai arbūzs un rupjmaize, šāda diēta var ilgt pat vairākas nedēļas, jo viss ir atkarīgs no smilšu un nierakmeņu daudzuma un lieluma. Jāielāgo, ka neko citu ēst nedrīkst! Uzturā jālieto tikai gatavi un kvalitatīvi augļi, tāpēc vislabāk šo diētu ievērot to īstajā sezonas laikā.

Lai saglabātu arbūzu diētas laikā iegūtos rezultātus, pirmajās dienās pēc tāieteicams ēst pārsvarā augļus, ogas un dārzeņus, tikai pēc tam pakāpeniski ēdienkartē iekļaut gaļu un zivis.

Arbūzus iesaka uzturā pastiprināti lietot, ja ir pazemināta imunitāte. Turklāt tas ir sārmains auglis, tātad daudziem šīs diētas piekritējiem viens no galvenajiem motīviem varētu būt organisma sārmināšana, proti, atskābināšana. Kā zināms, mūsdienu cilvēks pārsvarā uzturā lieto pārtiku, kas organismā rada skābu vidi (gaļa, zivis, piena produkti, rūpnieciski pārstrādāti un rafinēti produkti (to skaitā miltu ēdieni), bet tas savukārt veicina dažādu slimību rašanos.

***

Plusi un mīnusi

+ Augsta efektivitāte. Var zaudēt līdz pat 7 kilogramiem salīdzinoši īsā laika posmā.

+ Arbūzi ir ļoti veselīgi. Tajos ir kālijs, nātrijs, dzelzs, fruktoze, likopīns, C, E, A un B grupas vitamīni un citas vērtīgas uzturvielas, bet 100 gramos ir samērā maz kaloriju.

+ Arbūzs palīdz no organisma izvadīt lieko šķidrumu, kas nereti ir liekās masas veicinātājs

+ Šo diētu ir viegli izturēt. Pirmkārt, tā mīkstums ir ļoti sātīgs, tas piepilda kuņģa tilpumu, tāpēc nerodas bada sajūta. Otrkārt, arbūzs ir salds, un šī garša uzlabo garastāvokli un «piemāna smadzenes», kas, saņemot savu glikozes devu, ir enerģijas pilnas.

+ Arbūzs lieliski attīra organismu no sārņiem un toksīniem, normalizē gremošanas sistēmas darbību un likvidē aizcietējumus

***

Diēta nav piemērota ilgstošai ievērošanai

Tā ir urīndzenoša, ar augstu cukura līmeni

To nedrīkst ievērot grūtnieces un jaunās māmiņas, kas pašas baro bērniņus

Diētas ievērošanas laikā var būt vājums, gurdenums, reiboņi, tādi paši simptomi, kādi ir pie citām monodiētām

Ja pēc tās ievērošanas nemaina ēšanas paradumus, zaudētie kilogrami, visticamāk, atgriezīsies